Oko 200 žena iz BiH otišlo u Tursku pružiti podršku zarobljenim ženama Sirije

Anadolija
Oko 200 žena iz BiH otišlo u Tursku pružiti podršku zarobljenim ženama Sirije
Oko 200 žena iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, među kojima su i majke Srebrenice, krenule su danas iz Sarajeva na put prema Turskoj, gdje će 8. marta u Hatayu, na tursko-sirijskoj granici, pružiti podršku sirijskim ženama.

Četiri autobusa sa ženama iz Podrinja, Sarajeva, Kotor-Varoši, Zenice, Zavidovića, Tuzle i drugih gradova ovih dana će proći kroz nekoliko turskih gradova gdje će u sklopu Konvoja savjesti za sve žene ukazati na loš položaj sirijskih žena koje se nalaze u ratnom zatočeništvu.

Ženama iz BiH i Turske pridružit će se i žene iz cijelog svijeta, kako su kazale, oko 10.000 njih.

Enida Gujo iz Bakider organizacije iz Ankare izjavila je da je put žena iz BiH organizovan u saradnji sa turskim humanitarnim organizacijama.

"Oko 200 naših žena kreće na Konvoj savjesti. Želimo da probudimo svijest, jer je većina žena zarobljena u Siriji, a svijet šuti o tome. Tako da ćemo 8. marta svi zajedno poslati poziv svijetu da da odgovor na pozive mučenih žena", kazala je Enida Gujo.

Među ženama koje su danas krenule na put prema Hatayu ima i onih koji su rođene i 1941. i 2000. godine.

"Konvoj kreće iz Istanbula. Bit će oko 10.000 žena iz cijelog svijeta. Prolazit ćemo kroz turske gradove dok ne dođemo do sirijske granice. U Hatayu ćemo posjetiti izbjeglički kamp", naglasila je Enida.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Žene Podrinja - Bratunac", jedna je od vođa puta.

"Krećemo na dalek put koji se zove Konvoj savjesti za sve žene. Sutra ćemo prenoćiti u Istanbulu i 6. marta ćemo krenuti da se sretnemo sa ženama Sirije. Da damo podršku na Svjetski dan žena. Želimo da budu oslobođene žene, koje su zarobljene i da se sazna sudbina 419 djevojčica o kojima se sada ništa ne zna", pojasnila je Sinanović.

Poručila je da svaka osoba na ovom svijetu ima pravo da živi slobodno.

I Samira Garankić iz Zavidovića krenula je danas iz Sarajeva na daleki put kako bi dala podršku sirijskim ženama.

"Želim da podržim žene Sirije. Da kažemo stop nasilju, stop ubijanju i silovanju", poručila je Garankić.

Žene je ispratila i predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je kazala da "majke Srebrenice znaju šta je patnja i bol".

"Sve što smo mi preživjeli, sada preživljavaju žene Sirije. Organizovale smo se da 8. marta, kada sve žene svijeta slave, damo podršku ženama koje pate, koje su u zatvorima", izjavila je Subašić.

Na ovaj način, istaknula je, žele pitati svijet: "Zar majke koje su muslimanke nemaju pravo na život?"

"Ovo je 21. vijek i neka se stide svi, i Ujedinjene nacije, Amerika i Rusija", rekla je Subašić navodeći da je podršku pružila i potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović.

Naime, Mahmutbegović je poslala pismo podrške koje će biti pročitano ženama u Konvoju i pomoć u vidu slatkiša sirijskoj djeci u Hatayu.

"Narodi u Bosni i Hercegovini, posebno bošnjački, vas najbolje razumije, jer smo doživjeli sličnu sudbinu u teškom periodu rata, od 1992. do 1995. godine, kada smo prolazili kroz takve muke i patnje, i zato su naše riječi podrške i utjehe iskrene, jer dolaze iz duše. Mi znamo kako je teško biti ponižen, prepoznajemo vašu tugu i bol u srcima, razumijemo osjećaj napuštenosti i zaboravljenosti od svih", navedeno je, između ostalog, u pismu Mahmutbegović.

Žene iz 55 zemalja kao i brojna udruženja i nevladine organizacije, uključujući humanitarnu fondaciju IHH, žensku organizaciju Kadem, IHAK, podržali su Međunarodni konvoj savjesti.

Cilj Konvoja je skrenuti pažnju na problem žena koje su izložene mučenju i silovanju u zatvorima sirijskog režima, i tražiti njihovo hitno oslobađanje.

Sirijska advokatica Dima Musa ranije je istakla da se u sirijskim zatvorima trenutno nalazi oko 7.500 žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije