Sinu Joea Bidena prijeti 25 godina zatvora: Proglašen krivim po svim tačkama optužnice

1
Radiosarajevo.ba
Sinu Joea Bidena prijeti 25 godina zatvora: Proglašen krivim po svim tačkama optužnice
Foto: X.com / Hunter Biden

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak, 11. juna, je proglašen krivim zbog laganja o upotrebi droga kako bi ilegalno kupio oružje, što je presuda koju bi demokrati mogli iskoristiti kako bi se suprotstavili tvrdnji Donalda Trumpa da je pravosudni sistem protiv njega.

Hunter Biden proglašen je krivim po sve tri tačke optužnice nakon što je sud raspravljao oko tri sata, javlja BBC. Prva tačka je za davanje lažnog iskaza za nabavu vatrenog oružja, druga za davanje lažnog iskaza koji se mora pribaviti u evidenciju, a treća je za nedopušteno posjedovanje vatrenog oružja.

Porota saveznog suda u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware, proglasila ga je krivim po sve tri tačke optužnice, čime je Hunter Biden postao prvo dijete aktuelnog predsjednika SAD-a koje je osuđeno za zločin. Presuda porote od 12 članova mora biti jednoglasna po svakoj tački.

Više osoba zatražilo ljekarsku pomoć nakon boravka na javnom bazenu u ovom bh. gradu

Više osoba zatražilo ljekarsku pomoć nakon boravka na javnom bazenu u ovom bh. gradu

Suđenje je uslijedilo nakon što je 30. maja osuđen Trump, prvi bivši predsjednik SAD-a koji je proglašen krivim za krivično djelo i republikanski protukandidat Joeu Bidenu, demokratu, na izborima 5. novembra.

Trump, osuđen po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije radi prikrivanja sek*ualnog skandala, optužuje demokrate za pokretanje tog slučaja i tri druga krivična gonjenja kako bi ga spriječili da ponovno preuzme vlast u izbornom revanšu s Joeom Bidenom.

Kongresni demokrati ukazali su na razne slučajeve - uključujući ovaj slučaj protiv Huntera Bidena - kao dokaz da Joe Biden ne koristi pravosudni sistem u političke ili privatne svrhe, rekavši prošle sedmice da ne bi pomilovao svog sina ako bude osuđen.

Nova bizarna snimka Joea Bidena zaprepastila Ameriku: Doslovno se "zaledio"

Nova bizarna snimka Joea Bidena zaprepastila Ameriku: Doslovno se "zaledio"

Slučaj Hunter Biden pokrenuo je David Weiss, posebni tužilac Ministarstva pravosuđa SAD-a, kojeg je imenovao Trump.

Weiss je također optužio Huntera Bidena za tri krivična djela i šest prekršajnih poreznih prekršaja u Kaliforniji, navodeći da nije platio 1,4 miliona dolara (2.5 miliona KM) poreza između 2016. i 2019. dok je trošio milione na drogu, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Hunter Biden izjasnio se nevinim po tim optužbama. Suđenje je zakazano za 5. septembar u Los Angelesu.

Suđenje u Delawareu uključivalo je svjedočenje bivše supruge, bivše djevojke i šogorice Huntera Bidena, koje su iz prve ruke ispričale njegovu rastuću ovisnost u sedmicama prije i nakon što je kupio oružje u oktobru 2018.

Tužioci su također pokazali tekstualne poruke, fotografije i bankovne zapise za koje su rekli da pokazuju da je Biden bio ovisan o drogi kada je kupio pištolj i svjesno prekršio zakon odgovarajući "ne" na to da je korisnik droga na državnom obrascu za provjeru.

Bidenovi advokati nastojali su dokazati da se nije drogirao kada je kupio pištolj i da nije imao namjeru prevariti jer se nije smatrao ovisnikom kada je ispunjavao obrazac.

Biden: 'Cijena tiranije je krv mladih i hrabrih. Sloboda vrijedi, demokratija vrijedi'

Biden: 'Cijena tiranije je krv mladih i hrabrih. Sloboda vrijedi, demokratija vrijedi'

Odbrana je pozvala kćerku Huntera Bidena, Naomi Biden, koja je svjedočila da se činilo da je njen otac dobro kad ga je vidjela neposredno prije i nakon što je kupio pištolj.

Smjernice za odmjeravanje kazne za optužbe protiv Bidena povezane s oružjem su od 15 do 21 mjeseci, ali pravni stručnjaci kažu da optuženici u sličnim slučajevima često dobivaju kraće kazne i manje je vjerovatno da će biti zatvoreni ako se pridržavaju uvjeta puštanja na slobodu prije suđenja.

Ali, agencija AP javlja da Hunteru Bidenu prijeti do 25 godina zatvora kada mu sutkinja Maryellen Noreika izrekne kaznu, iako oni koji su prvi put osuđeni ne dobiju ni blizu maksimumalne kazne i nije jasno hoće li mu sutkinja uopće izreći zatvorsku kaznu. Sutkinja nije odredila datum izricanja presude, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije