Singapur priznaje Kosovo i uspostavlja diplomatske odnose

Anadolija
Singapur priznaje Kosovo i uspostavlja diplomatske odnose
Ministarstvo inostranih poslova Kosova je potvrdilo da je Singapur danas priznao nezavisnost Kosova i da su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Na pismo ministra inostranih poslova Kosova, Envera Hoxhaja od 24. juna 2014. upućeno ministru inostranih poslova Singapura, Vivianu Balakrishnanu, odgovoreno je da Republika Singapur priznaje Kosovo i uspostavlja diplomatske odnose, navedeno je u saopćenju iz MIP-a Kosova.

"Singapur je nova država koja je priznala nezavisnost naše zemlje. Imao sam susrete i vršio sam lobiranje bez prestanka, počevši od posjete toj zemlji 2013. godine. Imao sam puno razgovora i ponovo sam se sastao sa ministrom inostranih poslova, Vivianom Balakrishnanom u Njujorku. Sada imamo 113 priznanja", izjavio je ministar Hoxhaj.

Singapur je četvrta zemlja iz ASEAN-a koja je priznala Kosovo.  

Iz MIP-a je saopćeno i da je Singapur priznao kosovske pasoše, te da građani Kosova mogu već od danas aplicirati za vize online putem kako bi ušli u tu zemlju.

Ministar Hoxhaj će posetiti Singapur u januaru 2017. godine kako bi se produbili politički, ekonomski i trgovinski odnosi dve zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije