Singapur je zabranio žvake 1992. godine

N. Ka.
Singapur je zabranio žvake 1992. godine
SIngapur je uveo zabranu žvakanja žvaka još 1992. godine, a 2004. godine su zakonom dozvolili da se žvake mogu uzeti na recept

Zabrana korištenja žvaka u Singapuru je na snazi od 1992. godine. Lee Kuan Yew, umro je u 91. godini života, poznat je kao neko ko je od male luke, napravio od Singapura svjetski trgovački centar. Osim velikog ekonomskog preporoda i mnogih drugih pravila, Yew je bio poznat i po urednosti i dobrom ponašanju, te je to želio da prenese i na ulice Singapura. Razlog zabrane žvakačih guma su fleke koje ostaju na asfaltu i nemogućnost da se oni adekvatno očiste.

Ova zabrana ostala je kao jedan od najprepoznatljivijih aspekta života u Singapuru, zajedno sa zabranom o grafitima, prelasku ceste na neobilježenim mjestima, pljuvanju, ispuhivanju nosa i mokrenjem na javnim mjestima, piše BBC.

Kada je Singapur postao nezavisan 1995. godine, bio je mala država sa malim brojem resursa. Yew je tada postao premijer i napravio je plan da od države napravi prvu oazu među zemljama trećeg svijeta.

Uspješnom politikom i planiranjem Singapur je vrlo brzo nadmašio razvijene zemlje u smislu svoje čistoće, uređenih travnjaka, te učinkovitog prevoza. Yew je težio ka savršenstvu.

Dozvoljeno je unijeti male količine žvaka, za privatnu upotrebu, a od 2004. godine farmaceutima i stomatolozima je dozvoljeno da prodaje žvake kao lijek mušterijama, ali uz recept. 

 

 

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije