Sin zloglasnog bivšeg šefa Cosa Nostre objavom razbijesnio Italiju: 'To je podli napad na državu'

0
Radiosarajevo.ba
Sin zloglasnog bivšeg šefa Cosa Nostre objavom razbijesnio Italiju: 'To je podli napad na državu'
Foto: PrtScr / Giuseppe Salvatore Riina

Sin pokojnog šefa Cosa Nostre izazvao je bijes u sicilijanskom gradu Corleoneu nakon što je na društvenim mrežama napisao poruku koja je protumačena kao "podli napad" na talijansku državu.

Na Ferragosto, omiljeni nacionalni praznik u Italiji koji se obilježava 15. augusta, Salvuccio Giuseppe Salvatore Riina, jedan od sinova zloglasnog Salvatorea Tota Riine, poželio je svojim pratiteljima na društvenim mrežama "sretne praznike" iz "Ulice Scorsone 24, Corleone, Italija".

Navedena adresa je uistinu godinama bila dom obitelji Riina, ali je 2018. ime ulice promijenjeno u Ulica Terranova u znak počasti antimafijaškom sucu Cesareu Terranovi, ubijenom 1979. u zasjedi koju je organizirao mafijaški šef Corleone Luciano Liggio.

Borba za Unu ne prestaje: Na novom protestu protiv mini hidroelektrane i predstavnici USK

Borba za Unu ne prestaje: Na novom protestu protiv mini hidroelektrane i predstavnici USK

Toto Riina je umro u zatvoru

Promjenu imena naredili su povjerenici ministarstva unutarnjih poslova koji su u to vrijeme upravljali Corleoneom, nakon što je gradska vijećnica raspuštena zbog infiltracije mafije. Walter Rà, izabran za gradonačelnika Corleonea, opisao je objavu kao "kukavičku" te je ponovio da je grad ostavio svoju mračnu historiju iza sebe i da neće pokleknuti pred zastrašivanjem.

"Nećemo to dopustiti. Okrenuli smo stranicu, niko nas neće tjerati da idemo unazad", poručio je za talijanske medije. Salvuccio je naknadno skratio svoju objavu i izbacio riječi "Ulica Scorsone".

Njegov otac Toto Riina umro je u zatvoru. Bio je poznat pod nadimkom Zvijer i vjeruje se da je naručio više od 150 ubistava, uključujući ubojstvo 13-godišnjeg dječaka koji je otopljen u kiselini. Također je naredio ubojstva antimafijaških sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Salvuccio se vratio živjeti u Corleone 2023, nakon što je odslužio gotovo devet godina zatvora zbog udruživanja s mafijom, pranja novca i iznude. Tadašnje gradske vlasti pokušale su ga protjerati da bi zaštitile grad od "reputacijske štete", piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije