Neobičan potez političara europske države: Proveli dan u zatvoru umjesto na odmoru

1
Radiosarajevo.ba
Neobičan potez političara europske države:  Proveli dan u zatvoru umjesto na odmoru
Foto: EPA - EFE / Zatvor u Italiji

U četvrtak, 15. avgusta, neki italijanski političari odlučili su da dan provedu u zatvoru — po svojoj volji. I to zbog ljudskih prava onih manje sretnih.

Prema običaju koji je uspostavio preminuli političar, aktivista i novinar Marco Pannella, političari su odvajali svoj slobodan dan kako bi skrenuli pažnju na nepovoljne uslove u zatvorima, što je predsjednik Sergio Mattarella nedavno nazvao "neprikladnim za civilizovanu zemlju."

Ove godine, liberalni poslanik Matteo Renzi, gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i kolege preminulog Pannelle iz njegove Radikalne partije bili su među onima koji su provodili vrijeme s zatvorenicima.

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

Renzi se vratio u svoj rodni grad Firencu u četvrtak kako bi posjetio pretrpani zatvor Sollicciano, gdje je rekao da je polovina od oko 500 zatvorenika još uvijek u pritvoru dok čeka konačnu presudu.

"Objekti poput Sollicciana trebaju biti srušeni i izgrađeni iznova," rekao je u objavi na X, "kako bi se osigurali ljudski uslovi za one koji su zatvoreni."

Humanitarna katastrofa u Gazi: Otkriven slučaj dječije paralize kod desetomjesečne bebe

Humanitarna katastrofa u Gazi: Otkriven slučaj dječije paralize kod desetomjesečne bebe

Kao bivši premijer, nije štedio riječi u kritikama prema vladi Giorgije Meloni, koja je nedavno pokušala da ublaži neka od problema obećanjem izgradnje novih zatvora, povećanja broja zatvorskog osoblja i pojednostavljenja procesa ranijeg puštanja, između ostalog.

Što se tiče dodatnog osoblja, nova mjera predviđa samo 1.000 novih čuvara u početku, dok je sindikat zatvorskih zaposlenika tražio 24.000, prema domaćim medijima. U međuvremenu, kazne za određene pretežno finansijske zločine su smanjene ili potpuno ukinute.

Klasifikovavši to kao "besmisao," Renzi je rekao da "politika koja se ne bavi nevoljama, mentalnim zdravljem, zavisnostima i naravno samim zatvorima nije ozbiljna politika."

"Napustio sam Sollicciano sa slikama nekih djece mlađe od moje djece urezanih u srce," dodao je Renzi. "Znam da nije prijatno da vam Ferragosto bude poremećen mojim razmišljanjima. Ali mislim da je bilo pravedno i ispravno biti u Solliccianu danas."

Lanac samoubistava šokira naciju

U međuvremenu, očaj u italijanskim zatvorima se povećava, rezultirajući nizom samoubistava širom zemlje.

Teška paranoja Putina: Strah za Moskvu i najava poteza koji će izazvati bijes naroda Rusije

Teška paranoja Putina: Strah za Moskvu i najava poteza koji će izazvati bijes naroda Rusije

Prema Ombudsmanu za zatvore Italije, do jula je oko 50 zatvorenika oduzelo svoj život od početka godine — ili 16 više nego tokom istog perioda 2023. godine — broj koji su sindikati zatvorskih zaposlenika osporili, tvrdeći da iznosi 51.

Od onih koji su izvršili samoubistvo, 19 ili više od trećine čekali su suđenje, a 23 ili skoro polovina bili su stranci, što je neuobičajeno visoka cifra s obzirom na to da broj stranaca u Italiji čini blizu 5% ukupne populacije.

Krizu mentalnog zdravlja je postalo toliko očigledno da je čak i Mattarella rekao da italijanski zatvori postaju "mjesto gdje je svaka nada izgubljena."

A sada, novi zakon bi mogao značiti da "će biti više siromašnih ljudi u zatvoru i manje menadžera, koji ionako ne idu u zatvor," rekao je Francesco Conte, novinar i osnivač Mama Termini, udruženja koje pomaže beskućnicima u Rimu, za Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije