Simbol Pariza i omiljena turistička atrakcija: Eiffelov toranj propada, prijeti mu zatvaranje?

0
Radiosarajevo.ba
Simbol Pariza i omiljena turistička atrakcija: Eiffelov toranj propada, prijeti mu zatvaranje?
Foto: EPA-EFE / Eiffelov toranj

Kritikovan još tokom izgradnje kao "beskoristan i monstruozan, koji sramoti ljepotu Pariza", Eiffelov toranj ponovno izaziva kontroverze - ali ovaj put iz posve drugih razloga.

Simbol Pariza i jedna od najvećih svjetskih znamenitosti koja dnevno privlači prosječno 20 hiljada posjetitelja propada i stanje je, prema pisanju francuskih medija alarmantno.

Eiffel je odredio da se spomenik obnavlja i boji svakih sedam godina. No posljednji krug obnove dovršen je prije 14 godina. Radovi su započeli 2019. godine, ali su odgođeni zbog pandemije te je do danas samo 30 posto tornja prefarbano. Sindikat radnika tvrdi da je hrđa na tornju toliko uzela maha da je dovela u pitanje njegov opstanak, a za sve krive loše upravljanje spomenikom. Također osuđuju i stanje infrastrukture, zbog kojeg turisti s kartama čekaju u redu i po tri sata.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Denis Vavassori, član sindikata i jedan od radnika, rekao je da boja opasno pada s tornja i da se hrđa sve više širi, piše Jutarnji.

"Radim ovdje 21 godinu i nikad ga nisam vidio u ovakvom stanju", rekao je. "Što više vremena bude prolazilo, popravci će morati biti veći."

Zbog cijele situacije u februaru su radnici bili u štrajku šest dana tokom kojih je toranj bio zatvoren, i to već po drugi put od 27. novembra, datuma kada se obilježavala stota godišnjica smrti Gustavea Eiffela.

A kako bi okončala štrajk u februaru, kompanija Société d‘Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) koja upravlja tornjem i koja je 99 posto u vlasništvu grada Pariza obvezala se uložiti 380 miliona eura u održavanje i obnovu do 2031. godine  te uravnotežiti proračun 2025. No sindikati su skeptični te su zaprijetili da će nastaviti sa štrajkom i tokom Olimpijskih igara ovog ljeta, kada se očekuje da će glavni grad ugostiti više od 15 miliona turista.

Problemi su počeli s pandemijom - kompanija SETE izgubila je 100 miliona eura tokom 2020. i 2021., kada je vlada naredila jednogodišnje zatvaranje kulturnih objekata zbog COVID-a. Sada se stoga razmatra podizanje cijena ulaznica tokom Olimpijskih igara do 20 postokako bi se nadoknadili neki od tih gubitaka.

Proveo skoro 10 godina praveći repliku Eiffelovog tornja: Rekord nije priznat iz bizarnog razloga

Proveo skoro 10 godina praveći repliku Eiffelovog tornja: Rekord nije priznat iz bizarnog razloga

Sindikati, međutim, tvrde da SETE "ide prema katastrofi" jer se njihov poslovni model temelji na precjenjivanju budućih prihoda od prodaje ulaznica i podcjenjivanju eskalirajućih troškova održavanja i popravaka. Smatraju da kompanija teži "kratkoročnoj profitabilnosti".

Francuska ministrica kulture, Rachida Dati, predložila je da se toranj, koji je izgrađen za Svjetsku izložbu u Parizu 1889., klasificira kao "historijski spomenik" kako bi država mogla pomoći u financiranju radova.

 "Cijeli sistem nije u ravnoteži", izjavio je predstavnik sindikata, te dodao da je "u devet godina kompanija samo dvaput ostvarila dobit, 2014. i 2018. Kao odgovor na njihove kritike, zamjenik gradonačelnika Pariza, Emmanuel Grégoire, objavio je na X, nekadašnjem Twitteru, da je "Eiffelov toranj dragulj, koji je u vrlo dobrom stanju, a vijeće će nastaviti ulagati u njegovu obnovu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije