Silovit potres kod Papue Nove Gvineje, moguć i tsunami

Radiosarajevo.ba
Silovit potres kod Papue Nove Gvineje, moguć i tsunami
Zemljotres od čak 7,9 stepeni po Richteru zatresao je Papuu Novu Gvineju, koja je smještena na tzv. "Vatrenom krugu", seizmički izuzetno aktivnom području u kojem su potresi vrlo uobičajeni.

Prema USGS-u, američkoj službi za praćenje potresa, epicentar potresa bio je 60 kilometara istočno od Tarona na Papui Novoj Gvineji, te na dubini od 103 kilometra. Prva ocjena potresa iznosila je osam stepeni po Richteru, ali je ubrzo smanjena za 0,1 stepen.

Upozorenje o tsunamiju izdao je Pacifički centar za praćenje tsunamija, koji upozorava na "opasne valove tsunamija u svim smjerovima". U revidiranom upozorenju o tsunamiju koje je izdao taj centar navodi se kako se uz neke od obala Papue Nove Gvineje očekuju valovi visine od jednog do tri metra.

Upozorenje o tsunamiju odnosi se na obalna područja Papue Nove Gvineje, Solomonskih otoka, Indonezije, Naurua i ostalih okolnih otoka u razdoblju od tri sata od trenutka kad se dogodio potres.

Dobra vijest je da je otok New Ireland, najbliži epicentru potresa, vrlo brdovito područje, a njegovi stanovnici navikli su na jake potrese i odmah bježe na viša područja čim osjete jače podrhtavanje tla, navodi Index.hr.

Kako to obično biva s vrlo jakim potresima, uskoro su uslijedila su još tri slabija, ali i dalje nezanemariva potresa: prvi od 5.5, drugi od 6, a treći od 5.1 stepena po Richterovoj ljestvici. Epicentri slabijih potresa su u krugu od stotinjak kilometara od prvog i najjačeg potresa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije