Pacifički "Vatreni pojas" pogodio još jedan zemljotres

Anadolija
Pacifički "Vatreni pojas" pogodio još jedan zemljotres
Solomonska ostrva pogodio je novi zemljotres, samo dan nakon što je potres od 7,8 stepeni po Rihteru oštetio tridesetak zgrada i izazvao objavu upozorenja za cunami.

Kao u petak, i u subotu rano ujutru zemljotres magnitude 6,9 stepeni u Tihom okeanu izazvao je upozorenje za cunami, koje je nedugo zatim ukinuto.

Australijski mediji su objavili navode lokalnih nadležnih službi prema kojima nije bilo većih oštećenja.

Geološki institut Sjedinjenih Američkih Država objavio je da se potres od 6,9 stepeni dogodio u 6.10 sati ujutru po lokalnom vremenu na dubini od deset kilometara u blizini ostrvske provincije Makira-Ulawa.

Od petka i zemljotresa jačine 7,8 stepeni Solomonska ostrva je pogodilo niz potresa, zbog čega je na stotine ljudi pobjeglo u više krajeve.

Lanac ostrva se sastoji od šest glavnih ostrva i 900 manjih. Solomonska ostrva nalaze se u pacifičkom “Vatrenom prstenu“, područja u kojem se tektonske ploče sudaraju i uzrokuju česte seizmičke i vulkanske aktivnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije