Indija / Silovana osmomjesečna beba, djevojčica u kritičnom stanju

30. 01. 2018. u 08:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Osmomjesečna beba silovana je u glavnom gradu Indije, navodi BBC i dodaje da se djevojčica nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Prema pisanju britanskog javnog servisa, bebu je navodno silovao njen 28-godišnji rođak, koji je, kako je navela policija u Delhiju, uhapšen. Navodi se i da je beba u bolnicu dovedena u nedelju.

Povjerenica za prava žena u New Delhiju Svati Malival posjetila je osmomjesečnu djevojčicu u bolnici, a njene povrede opisala je kao "užasavajuće". Prema njenim rečima, beba je morala da prođe i kroz tročasovnu operaciju.

"Njen plač koji para srce mogao se čuti po hodnicima intenzivne njege. Ona ima užasavajuće povrede unutrašnjih organa", napisala je Malival na svom Tviter nalogu.

Svoj bijes je izrazila i drugom porukom u kojoj je navela: "Šta da radimo? Kako u New Delhiju možemo mirno da spavamo kada se dešavaju ovakvi slučajevi silovanja osmomjesečnih beba? Da li smo to postali toliko bezosjećajni ili smo jednostavno prihvatili ovakve slučajeve kao nešto što se jednostavno dešava."

BBC piše da je osmomjesečna devojčica silovana u nedelju, ali da se za slučaj saznalo u ponedeljak, kada su lokalni mediji objavili vijest o tome.

Malivalova je također uputila direktnu poruku najvišim organima vlasti u Indiji da konačno nešto urade po pitanju veoma čestih slučajeva, i to brutalnih, silovanja devojčica.

Podsjetimo, slučajevi silovanja djevojaka i djevojčica u Indiji probudili su svijest čitavog svijeta o tome kada je 2013. preminula djevojka koja je dovedena u bolnicu u kritičnom stanju nakon grupnog silovanja u gradskom autobusu.

Iako su napadači uhapšeni, a vlast pokušala da donese neke izmjene zakona koje bi spriječile učestalost takvih užasnih slučajeva, u Indiji se malo toga promijenilo. Svakog mjeseca, a ponekad i sedmica, iz Indije stižu vijesti o strašnim slučajevima silovanja. Među žrtvama su sve češće djeca. Primjera radi, 11. decembra svjetski mediji objavili su vijest o brutalnom silovanju šestogodišnje devojčice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA