Indijska djevojka napravila gaćice koje imaju GPS

Radiosarajevo.ba
Indijska djevojka napravila gaćice koje imaju GPS
Prema podacima Ministarstva pravde Velike Britanije, jedna od žena u Engleskoj i Velsu budu žrtve seksualnog nasilja ili pokušaja seksualnog napada.

Svakih 98 sekundi ili 570 dnevno osoba u SAD-u bude seksualno napadnuto.

Još gore, 17,7 miliona žena u SAD-u je silovano od 1998. godine.

Kako bi osnažila žene u društvu jedna indijska djevojka kreirala je donji veš sa GPS-om. Cijena je nešto manje od 68 dolara, a putem ovog donjeg veša moguće je pratiti djevojku i mjesto napada ukoliko se desi, prenosi meaww.com.

Seenu Kumari iz mjesta Farrukhabad izmislila je ne tako skup uređaj koji bi mogao biti ključ prevencije porasta seksualnog zločina širom svijeta.

Kumarijina kreacija došla je opremljena sa elektronskom tehnologijom koja je osigurana pametnom bravom, koja ne može biti otvorena osim sa šifrom. GPS šalje tačnu lokaciju osobe koja nosi veš.

"Postavila sam pametnu bravu i ona se neće otvoriti sve dok ne ukucate šifru. Također, sam instalirala elektronski uređaj opremljen GPS-om koji odmah zove policiju. Ukoliko neko maltretira ženu, uređaj šalje poruke rodbini žrtve i policiji”, objasnila je Kumari.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije