Sibirski šaman htio da istjera đavola iz Putina, pa završio iza rešetaka

Radiosarajevo.ba
Sibirski šaman htio da istjera đavola iz Putina, pa završio iza rešetaka
Foto: Printscreen / Aleksandar Gabišev

Sibirskog šamana Aleksandera Gabiševa, koji je pješice krenuo na dugi put do Moskve kako bi istjerao đavola iz predsjednika Rusije Vladimira Putina, uhapsila je ruska policija.

Policija Burjatije, ruske republike u istočnom Sibiru, objavila je da je tokom noći uhapsila Gabiševa na autoputu blizu Bajkalskog jezera. On je vraćen u rodnu Jakutiju, gdje ga traže zbog počinjenog zločina.

Gabišev je krenuo u martu pješice kroz najveću zemlju na svijetu i planirao je da 2021. stigne u Moskvu. Želja mu je bila da kad jednom dođe u glavni grad istjera đavola iz Putina.

Posljednjih sedmica na putovanju dugom 5.000 kilometara između Jakutska i Moskve pridružila mu se manja grupa sljedbenika, uvjerenih u njegove priče ili zabavljenih njegovim izjavama o ruskom predsjedniku.

O šamanu je snimljeno nekoliko reportaža objavljenih na ruskim državnim kanalima pa je imao problema s lokalnim vlastima.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik Kremlja, šalio se poslednjih dana s reagovanjem vlasti.

“Putin se boji, drhti i viče ‘Moj bože, spasi me tog šamana. Što ako stvarno iz mene istjera đavola?'”

U avgustu je dolazak šamana u Ulan Ude, glavni grad Burjatije izazvao nemire. Drugi šamani su mu zabranili ulazak u grad, a nekoliko njegovih sljedbenika je uhapšeno.

Šamanizam, spiritističko-magijski oblik religije, nekada široko praktikovan u izolovanim područjima Sibira i Dalekog istoka, temelji se na vjerovanju u duhove kao gospodare svijeta i bio je zabranjen u sovjetsko doba, te praktikovan tajno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije