Šest posto zaražene djece u Kini bilo ozbiljno bolesno

Radiosarajevo.ba
Šest posto zaražene djece u Kini bilo ozbiljno bolesno
Pixabay / Ilustracija

Iako je broj djece zaražene novim sojem koronavirus (COVID-19) relativno mali, postoje djeca koja su bila ozbiljno bolesna.

U sklopu istraživanja koje je objavljeno u časopisu Pediatrics naučnici su proučili 2.143 slučaja djece mlađe od 18 godina zaražene virusom SARS-CoV-2 u Kini do 8. februara.

Otprilike polovica djece je imala blage simptome: temperaturu, umor, suhi kašalj te eventualno mučninu ili proljev.

Kod više od trećine, oko 39 posto, pojavili su se nešto teži simptomi, uključujući upalu pluća ili probleme s plućima.

Oko četiri posto djece pozitivne na COVID-19 nije uopće imalo simptome, ali 125 djece, odnosno oko šest posto, razvilo je ozbiljno oboljenje. Jedan 14-godišnjak je umro, a 13 djece bilo je kritično, što znači da su bili na respiratoru ili su im otkazivali organi.

"Ovo nam govori da bi se bolnice trebale pripremiti za nešto pedijatrijskih slučajeva jer djecu ne možemo potpuno isključiti", kaže dr. Srinivas Murthy sa Univerziteta British Columbia.

Murthy dodaje da je glavni zaključak da je zaraza koronavirusom moguća i među djecom, ali bolest nije toliko ozbiljna koliko za odrasle, no da čak i među njima može doći do komplikacija i neželjenog ishoda.

Studija je pokazala da je od 125 teško oboljele djece više od 60 posto bilo staro pet godina ili manje. Četrdesetak njih bili su novorođenčad.

Shilu Tong, autor studije, rekao je da je vjerovatno da su mlađa djeca bolesnija nego starija jer se njihov dišni sustav još uvijek razvija.

Još jedna teorija naučnika je da su djeca manje podložna virusu od odraslih zbog receptora ACE2, na koji se virusne stanice vežu u ljudskom tijelu.

"Možda taj receptor kod djece nije razvijen koliko kod odraslih", zaključuje Murthy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije