Senator Sanders: Sud je u pravu, Netanyahu vodi neviđeni rat uništenja protiv cijelog naroda

4
Radiosarajevo.ba
Senator Sanders: Sud je u pravu, Netanyahu vodi neviđeni rat uništenja protiv cijelog naroda
Foto: EPA-EFE / Bernie Sanders

Vermontski senator Bernie Sanders u ponedjeljak je branio Međunarodni krivični sud (MKS) zbog traženja naloga za hapšenje za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta zajedno s visokim zvaničnicima Hamasa, ne slažući se s liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom (demokrata iz New Yorka) po ovom kontroverznom pitanju.

"Tužilac MKS-a je u pravu što poduzima ove akcije. Ovi nalozi za hapšenje mogu ili ne moraju biti izvršeni, ali je imperativ da globalna zajednica poštuje međunarodno pravo," rekao je Sanders u saopćenju.

"Bez ovih standarda pristojnosti i moralnosti, ovaj planet bi se brzo mogao strmoglaviti u anarhiju, beskonačne ratove i barbarstvo", dodao je senator.

Federalna uprava Civilne zaštite: Poplavljeno više od 100 stambenih i poslovnih objekata u Krajini

Federalna uprava Civilne zaštite: Poplavljeno više od 100 stambenih i poslovnih objekata u Krajini

Sanders je tvrdio da je režim Netanyahua "vodio neviđeni rat uništenja protiv cijelog palestinskog naroda, koji je ubio ili povrijedio više od 5 posto populacije."

Svoje saopćenje izdao je otprilike u isto vrijeme kada je drugi američki senator, Schumer, osudio MKS zbog traženja naloga za hapšenje Netanyahua, Gallanta i trojice visokih zvaničnika Hamasa, objavio je Hill.

"Odluka tužioca MKS-a o traženju naloga za hapšenje izraelskih lidera zajedno s teroristima Hamasa ne samo da je duboko nepravedna, već je i osuđujuća", rekao je Schumer.

Ali demokratski lider je rekao da odluka ne dolazi kao "iznenađenje" jer "već decenijama i decenijama MKS pokazuje da gaji duboke pristrasnosti protiv Izraela."

"Ova odluka koja sugerira ekvivalenciju između Izraela i Hamasa je još jedan primjer te pristrasnosti protiv Izraela", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije