Seif al-Adel 'nesporni' vođa Al Kaide

0
Fena
Seif al-Adel 'nesporni' vođa Al Kaide
Foto: FBI / Seif al-Adel

Seif al-Adel, bivši oficir egipatskih specijalnih snaga koji je visokorangirani član Al Kaide za kojim je raspisana nagrada od 10 miliona dolara, sada je "nesporni" vođa militantne grupe, navodi se u novom izvještaju UN-a o toj organizaciji.

Al Kaida nije zvanično imenovala nasljednika Aymana al-Zawahirija, za koga se vjeruje da je ubijen u američkom raketnom napadu u Kabulu prošle godine, zadajući novi udarac toj organizaciji otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Iako je jedan američki obavještajni službenik u januaru rekao da je Zawahirijevo nasljeđe ostalo nejasno, u izvještaju Ujedinjenih nacija u kome se procjenjuju rizici od te grupe stoji: "U raspravama u novembru i decembru, mnoge države članice zauzele su stav da Seif al-Adel već djeluje kao de facto i neprikosnoveni vođa grupe".

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Zawahirijeva smrt je izvršila pritisak na grupu da izabere strateškog vođu koji može pažljivo planirati smrtonosne operacije i voditi džihadsku mrežu, tvrde stručnjaci za Al Kaidu.

Za razliku od njegovih ubijenih prethodnika koji su zadržali visok profil sa vatrenim video snimcima koji su se emitovali širom svijeta koji prijete SAD-u, stručnjaci kažu da je Adel planirao napade iz sjene dok je pomogao da se Al Kaida pretvori u najsmrtonosniju militantnu grupu na svijetu.

Adela je u novembru 1998. godine savezna velika porota optužila za ulogu u bombaškim napadima na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji u kojima su ubijena 224 civila i ranjeno više od 5.000 drugih.

Ima nekoliko njegovih fotografija, osim tri slike, uključujući i vrlo ozbiljnu crno-bijelu njegovu sliku na listi najtraženijih FBI-a.

Osim operacija u Africi, njegovih kampova za obuku i veze s ubistvom američkog novinara Daniela Pearla u Pakistanu 2002. godine, prema američkim istražiteljima, malo se toga zna o Adelu.

Američki State Department kaže da Adel ima sjedište u Iranu. Program Nagrada za pravdu ovog odjela nudi do 10 miliona dolara za informacije o Adelu, za koga se navodi da je član "rukovodećeg vijeća Al Kaide" i da je na čelu vojnog komiteta organizacije.

Na web stranici programa stoji da se nakon bombaških napada u Africi, bivši potpukovnik egipatske vojske preselio u jugoistočni Iran, gdje je živio pod zaštitom Islamske revolucionarne garde te zemlje.

Njega i druge vođe Al Kaide Iran je u aprilu 2003. stavio u kućni pritvor, iz koga je pustio njega i još četvoricu u zamjenu za iranskog diplomatu koji je kidnapovan u Jemenu.

Ali Soufan, bivši specijalni agent FBI-a koji je pratio operativce Al Kaide, napisao je u profilu koji prenosi Centar za borbu protiv terorizma da je militant čije borbeno ime znači "mač pravde", opisan kao lukava ličnost s pokeraškim licem. Njegovo pravo ime je Mohammed Salahuddin Zeidan, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije