Ivan Trajković: Šta je zapravo američki program 'AATIP'?

2
Radiosarajevo.ba
Ivan Trajković: Šta je zapravo američki program 'AATIP'?
Foto: Midjourney/Deejayiwan / Američki AATIP program

Čitav svijet je proteklih desetak dana pratio razvoj situacije između dvije super-sile: Sjedinjenih Država i Kine. Kineski balon, za koga se ispostavilo da je zapravo sofisticirana letjelica za špijuniranje, oboren je iznad američke obale direktnim naređenjem američkog predsjednika Joea Bidena.

Proteklog vikenda su stigle i vijesti da je još jedna slična letjelica oborena iznad najsjevernije američke države - Aljaske. Američki vojni avion je oborio letjelicu za koju Pentagon navodi da je 'neidentifikovana, veličine prosječnog automobila'.

Dakle, nije u pitanju još jedan Kineski balon za izviđanje. I kanadski premijer Justin Trudeau je u subotu potvrdio da je iznad Kanade oborena još jedna neidentifikovana letjelica.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ivan Trajković: Nad Amerikom nije srušen balon, već – špijunski satelit!

Ivan Trajković: Nad Amerikom nije srušen balon, već – špijunski satelit!

Teorije zavjere i prava istina

Još od pedesetih godina se u američkim i svjetskim medijima pojavljuju izjave očevidaca, fotografije i video snimci neidentifikovanih letjelica i objekata u vazduhu. Iako je danas lako reći da su u pitanju komercijalni ili vojni dronovi, oni se razvijaju i u upotrebi su tek zadnjih dvadesetak godina, a nije ih bilo ni šezdesetih, ni sedamdesetih - sve do početka 21. vijeka.

Vremenom su i mnogi bivši piloti, oficiri, političari i drugi državni službenici izlazili u javnost sa tvrdnjama - a često i sa dokumentima - o postojanju neke vrste 'međunarodnog tajnog sporazuma' kada su neidentifikovane letjelice u pitanju. Iako su decenijama mnogi tvrdili da su u pitanju 'vanzemaljski posjetioci', a velike sile prstom upirale jedna u drugu, pravih dokaza zapravo nikada nije bilo.

Za vrijeme Hladnog rata često su u blizini vojnih baza sa nuklearnim oružjem viđane čudne letjelice i neobjašnjive pojave u vazduhu. Brojni vojnici i oficiri, i u zemljama NATO-a i u tadašnjem Sovjetskom Savezu, su svjedočili o letjelicama bez klasičnog mlaznog motora i bez zvuka, koje su jednostavno 'stajale' u vazduhu.

Šta se dešava na nebu iznad SAD: Vojska oborila neidentifikovani leteći objekat iznad jezera Huron

Šta se dešava na nebu iznad SAD: Vojska oborila neidentifikovani leteći objekat iznad jezera Huron

Često bi se za vrijeme ovakvih incidenata dešavalo i da računari koji kontrolišu same nuklearne projektile 'odbiju poslušnost', ili da čitav sistem prestane sa radom. 2008. godine su u javnost procurili zvanični dokumenti Britanskog vazduhoplostva, u kojima se navodilo da su decenijama piloti često dobijali naređenje da obore 'neidentifikovane letjelice' u vazduhu, a koje su se često nalazile i iznad vojnih aerodroma ili baza. Jedan od prvih ovakvih slučajeva se desio još krajem pedesetih godina, kada je mlazni avion 'F-86 Sabre' oborio nepoznatu letjelicu blizu grada Manston u Kentu.

I brojni američki piloti, vojni i civilni, su također godinama prijavljivali nepoznate letjelice u vazduhu, koje nisu ličile ni na jedan poznati avion ili helikopter, i bile su bez ikakvih oznaka. Često bi ove letjelice imale mogućnost velikog ubrzanja - od nekoliko stotina kilometara na sat na preko 3 hiljada kilometara na sat (3 puta brže od zvuka) za manje od dvije sekunde. Nijedan poznati avion SAD, Kine ili Rusije nije sposoban za ovako nešto - zapravo, to se kosi i sa poznatim zakonima fizike i aerodinamike. Čak i kada bi neka letjelica mogla da ovako ubrza za izuzetno kratko vrijeme, Njutnovi zakoni govore da bi sila ubrzanja (G-sila) bila toliko velika da bi jednostavno ubila ljude u letjelici. Zbog velikih 'G-sila', vojni piloti još od početka ere mlaznih aviona nose posebne skafandere, koji ublažavaju ovu pojavu, i sprečavaju da pilot izgubi svijest tokom misije.

AATIP - istinski 'Dosije X'

Temom neidentifikovanih letjelica su se tokom godina bavile brojne TV emisije, serije, dokumentarni i igrani filmovi. Na ovim prostorima je svojevremeno bila izuzetno popularna serija 'Dosije X', koja je za temu upravo imala 'zavjeru šutnje' državnih službi i agencija o postojanju neidentifikovanih letjelica. A onda se u decembru 2017. godine 'desilo nemoguće': američki mediji su za samo par nedjelja otkrili postojanje tajnog programa 'AATIP' (Advanced Aerospace Threat Identification Program, Identifikovanje nepoznatih prijetnji iz vazduha i svemira).

Izdata nova naredba: I Kanada hitno zatvorila dio vazdušnog prostora

Izdata nova naredba: I Kanada hitno zatvorila dio vazdušnog prostora

Projekat je trajao od 2007. do 2012. godine, i bio je pod vodstvom nekoliko federalnih agencija SAD. Program je inicijalno bio započet od strane Vojne obaveštajne službe Pentagona (DIA, Defense Intelligence Agency). 2020. godine je daljom istragom otkriveno postojanje i novog, i dalje aktuelnog programa 'UAP/TF'.

Ispostavilo se da su za program 'AATIP' znali i tadašnji kongresmeni i senatori u okviru Odbora za nacionalnu bezbjednost, ali se sve držalo u najvećoj tajnosti. Sam 'AATIP' program je otkrio i dokumentovao najmanje 41 slučaj stvarnog susreta američkih vojnih aviona, brodova, vojnika i drugih jedinica sa neidentifikovanim letjelicama u vazduhu. Suočen sa brojnim medijskim napisima, te zahtevima novinara i aktivista po američkom 'FOIA' zakonu (Zakon o slobodnom pristupu informacijama), Pentagon je 2020. počeo sa objavljivanjem video snimaka sa vojnih aviona i brodova američke mornarice.

Jedan od njih prikazuje neidentifikovanu letjelicu iznad američkog nosača aviona 'USS Nimitz' u novembru 2004. Drugi snimak je nastao na američkom razaraču 'USS Russell' 2019. godine, i prikazuje letjelicu trouglastog oblika kako lebdi iznad samog plovila.

Poznati detalji rušenja neidentificiranog objekta iznad Kanade: U istragu uključen i FBI

Poznati detalji rušenja neidentificiranog objekta iznad Kanade: U istragu uključen i FBI

Iako je malo vjerovatno da se radi o 'pravim NLO-ima' koji su oboreni prošlog vikenda iznad Aljaske i Kanade, postoji velika mogućnost da su u pitanju potpuno novi Kineski ili Ruski hiper-sonični dronovi. Sa druge strane, brojni mediji, novinari i aktivisti širom sveta traže od Vlade SAD, Pentagona i NATO-a, kao i od drugih Europskih država da objelodane sve dokumente i informacije o neidentifikovanim letjelicama koje posjeduju. Sudeći po programima 'AATIP' i 'UAP/TF', jasno je da je ovaj fenomen stvaran, te da su u najvišim državnim krugovima velikih sila zaista zabrinuti zbog postojanja letjelica koje ne poštuju ni državne zakone, a ni - zakone fizike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije