Šefica UNESCO-a: Zaštita novinara je stvar čitavog društva

2
Hina
Šefica UNESCO-a: Zaštita novinara je stvar čitavog društva
Foto: EPA / Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay

"Zaštita novinara je stvar čitavog društva, kako vlada tako i građana", ocijenila je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, u razgovoru za agenciju France Presse, povodom međunarodne konferencije UNESCO-a o Svjetskom danu medijskih sloboda.

Odgovarajući na pitanje o prijetnjama kojima su izloženi novinari u Meksiku, zemlji koja je u svjetskom vrhu po broju ubijenih novinara, Azoulay je ocijenila da je to pitanje "stvar čitavog društva, pa tako i vlada koje moraju pomoći zaštitnim mehanizmima".

"To se tiče i građana koji se moraju mobilizirati i shvatiti da je novinarska sloboda i njihova sloboda, to je mogućnost da imaju pristup točnoj i neovisnoj informaciji", dodala je u izjavi koju je dala u Punta del Esteu, na istoku Urugvaja, gdje se do srijede održava godišnja konferencija koja je 2022. posvećena "Novinarstvu pod utjecajem digitalizacije".

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Tom prilikom UNESCO-va međunarodna nagrada za medijsku slobodu koja je krajem aprila dodijeljena Bjeloruskom novinarskom društvu (AJB) predana u ponedjeljak navečer njegovu predsjedniku Andreju Bastunjecu.

"Mi, novinari, branimo istinu i solidarni smo", rekao je Bastunjec, pohvalivši "golemu odvažnost" svojih kolega koji se u Bjelorusiji "trude da donesu društvu istinite informacije".

Ovaj novinar je 2021. morao pobjeći iz domovine i od tada živi na tajnom mjestu. Njegov dolazak u Puntu del Este radi primanja nagrade nije bio najavljen.

Predsjednik društva koji se obratio na ruskom, podsjetio je da su "u zadnje dvije godine", nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, stotine novinara izložene prijetnjama, zatvarani i morali su pobjeći iz Bjelorusije.

AJB, osnovan 1995. kao odgovor na Lukašenkov dolazak na vlast godinu ranije, ima 1.300 članova i bori se za očuvanje medijske slobode u Bjelorusiji. U ljeto 2021., u vrijeme gušenja demonstracije oporbe, morao je prestati s radom.

Andrej Bastunjec je usto istaknuo predan rad domaćih i stranih novinara koji izvještavaju o ratu u Ukrajini.

"Ova nagrada je podrška čitavoj zajednici neovisnih novinara", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije