Šef Wagnera tvrdi: 'Ruska vojska se povukla sjeverno od Bahmuta'

1
Radiosarajevo.ba
Šef Wagnera tvrdi: 'Ruska vojska se povukla sjeverno od Bahmuta'
Foto: Twitter / Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Wagner koja već gotovo godinu dana pokušava osvojiti istočni ukrajinski grad Bahmut, u četvrtak 18. maja, optužio je regularnu rusku vojsku da se povukla 570 metara sjeverno od grada te ostavila bokove vagnerovaca otvorene za ukrajinski protunapad.

Reuters nije mogao provjeriti njegove navode, a rusko ministarstvo odbrane ih zasad nije komentiralo.

Wagnerove snage predvodile su napad na Bahmut u jednoj od najkrvavijih i najduljih bitaka tokom invazije, koju Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom". U posljednjih nekoliko mjeseci vagnerovcima u Bahmutu i oko njega podršku pružaju i jedinice regularne ruske vojske.

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Prigožin, koji je i ranije optuživao rusko ministarstvo odbrane te vodeće generale da ne čine dovoljno kako bi podržali njegove plaćenike, danas je zamolio ministarstvo odbrane da "napravi sve kako bi zaštitilo bočne dijelove bojišta" nakon, kako tvrdi, povlačenja jedinica ruske vojske.

"Nažalost, jedinice ruskog ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara sjeverno od Bahmuta i otvorile naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama, piše Index.hr.

"Apeliram na vodstvo ministarstva odbrane - javno - jer moja pisma niko ne čita", rekao je Prigožin pa se obratio izravno ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera vojske Valeriju Gerasimovu:

Novi ruski napadi na Ukrajinu: Najmanje šest poginulih i 16 povrijeđenih

Novi ruski napadi na Ukrajinu: Najmanje šest poginulih i 16 povrijeđenih

"Molim vas, ne prepuštajte im (Ukrajincima, op.a.) naše bokove."

Wagner tvrdi da je osvojio velik dio razorenog grada, iako uz enormne gubitke. No ukrajinska vojska tvrdi da je u posljednjim danima zauzela više desetina kvadratnih kilometara oko Bahmuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije