Novi ruski napadi na Ukrajinu: Najmanje šest poginulih i 16 povrijeđenih

1
AA
Novi ruski napadi na Ukrajinu: Najmanje šest poginulih i 16 povrijeđenih
Foto: Twitter / Ukrajina / Ilustracija

Najmanje šest osoba je poginulo, a 16 povrijeđeno u novim ruskim napadima u više ukrajinskih regija, uključujući glavni grad Kijev.

"Rusi su 17. maja ubili jednog stanovnika Donjecke oblasti - u Kostjantinovki. Osim toga, tijelo djeteta ubijenog tokom okupacije ekshumirano je u Tetjanivki", rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

Još pet osoba je povrijeđeno u regiji, rekao je Kirilenko i dodao da je nemoguće utvrditi broj žrtava u Mariupolju i Volnovahi, jer su oni pod ruskom kontrolom.

Reakcija UN-a na sramotan čin ambasadora Izraela: Nećemo se spustiti na ovaj nivo

Reakcija UN-a na sramotan čin ambasadora Izraela: Nećemo se spustiti na ovaj nivo

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin rekao je u četvrtak da su tri osobe poginule, a još osam ranjeno u napadima ruskih snaga proteklog dana.

"Neprijatelj je tokom proteklog dana izveo 90 granatiranja, ispalivši 529 granata. Neprijatelj je tri puta granatirao grad Herson", rekao je Prokudin.

Dodao je da je 147 ljudi evakuisano iz čitavog regiona.

U regiji Zaporožje, 68-godišnji stanovnik grada Huliaipole preminuo je od povreda zadobijenih tokom ruskih napada.

"U Stepnohirsku su tri muškarca starosti 44, 51 i 70 godina ranjena tokom neprijateljskih napada. Oni su odmah prebačeni u medicinsku ustanovu i dobijaju svu neophodnu pomoć", rekao je guverner Zaporožja Jurij Malaško.

Kijev je od početka mjeseca bio izložen devetom talasu zračnih napada, koje je Sergej Popko, načelnik Vojne uprave grada Kijeva, opisao kao nezapamćene.

"Ovog puta napad su izvršili strateški bombarderi Tu-95MS, i Tu-160 iz kaspijskog regiona, vjerovatno krstarećim projektilima tipa X-101/555", rekao je Popko i dodao da su u pitanju i izviđački dronovi raspoređeni iznad glavnog grada.

Ruske vlasti još nisu komentarisale navode o napadima.

U ratu Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara 2022. poginulo je najmanje 8.836 civila, a ranjeno 14.985, podaci su Ujedinjenih nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije