SAD tvrdi da je Patriot u Ukrajini srušio ruski hipersonični projektil: Da li je to moguće?

1
Radiosarajevo.ba
SAD tvrdi da je Patriot u Ukrajini srušio ruski hipersonični projektil: Da li je to moguće?
Foto: EPA / Ilustracija

Ove sedmice puno se govori o ruskim hipersoničnim projektilima tipa Kinžal, odnosno o tome mogu li ih presresti i srušiti američke rakete protuzračne odbrane tipa Patriot, koje je Washington isporučio Ukrajini.

U utorak 16. maja je, po svemu sudeći, jedan sistem Patriot u glavnom gradu Ukrajine oštećen u udaru ruske rakete, vjerojatno upravo Kinžala.

Reuters donosi pojašnjenje o Patriotima i Kinžalima, u kojem navodi da je sistem Patriot dizajniran davno prije nego što su hipersonična oružja poput Kinžala poslana na bojište.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Raytheon, proizvođač Patriota, nije javno potvrdio da su Patrioti učinkoviti protiv projektila koji lete hipersoničnim brzinama (brzine koje su pet puta veća od brzine zvuka - ili veća), piše Index.hr.

Iako je Washington nedavno objavio da je sistem Patriot prošle sedmice presreo i srušio ruski Kinžal, nije jasno je li ruski projektil u tom trenutku letio hipersoničnom brzinom.

Iako Kinžal projektili, dosežu brzinu od 12.350 km/h, oznaka Kinžala kao hipersoničnih projektila je donekle zavaravajuća, navodi Reuters.

Naime, skoro svi balistički projektili u nekom trenutku svoje putanje dosežu hipersonične brzine, objavio je u izvještaju u martu 2022. američki think-tank Centar za Strateške i međunarodne studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije