Šef Ryanaira mogao bi dobiti jedan od najvećih bonusa u historiji: Sve zavisi od dionica kompanije

0
Radiosarajevo.ba
Šef Ryanaira mogao bi dobiti jedan od najvećih bonusa u historiji: Sve zavisi od dionica kompanije
Foto: EPA-EFE / Ryanair

Šef Ryanair-a, Michael O'Leary, mogao bi dobiti bonus od 100 miliona eura (86 miliona funti) koji bi bio među najvećim u historiji ove europske kompanije, nakon što su akcije avio-kompanije dostigle rekordnu vrijednost.

Cijena dionica Ryanair-a porasla je na 18,99 eura do kraja prošle sedmice, što znači da bi O'Leary mogao dobiti ogromnu isplatu.

Dionice u aviokompaniji moraju ili dostići 21 eura i zadržati se tako 28 dana, ili kompanija mora prijaviti godišnji profit od 2,2 milijarde eura nakon oporezivanja, kako bi O'Leary naplatio bonus koji je dogovoren 2019. godine.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Ako dionice dosegnu kritični nivo, O'Leary bi dobio dioničke opcije, pravo kupovine dionica po sniženoj cijeni, navodi FT, koji je prvi obavijestio o mogućem bonusu.

O’Leary bi mogao kupiti 10 miliona dionica po 11.12 eura za svaku, što znači da bi mogao pokupiti dionice u vrijednosti od 210 miliona eura za 111.2 miliona eura, čime bi ostvario trenutnu dobit od 98.8 miliona eura.

Povećanje cijene dionica potrebno za ostvarivanje bonusa značilo bi da se vrijednost aviokompanije sa sjedištem u Dablinu više nego udvostručila od augusta 2019., čime je vrijednost kompanije na berzi dostigla skoro 24 milijarde eura. Već je druga najvrednija aviokompanija na svijetu po kapitalizaciji na berzi, iza američkog prevoznika Delta Air Lines.

Ryanair ili Wizzair: Koji avioprevoznik ima prevlast u regiji?

Ryanair ili Wizzair: Koji avioprevoznik ima prevlast u regiji?

O'Leary, koji je preuzeo Ryanair 1994. godine, predvodio je uspon aviokompanije da postane najveća evropska aviokompanija. Za to vrijeme stekao je 3,9% kompanije, udio čija tržišna vrijednost iznosi 907 miliona eura.

Budući bonus za nove dionice rezultat je poticajne sheme dogovorene 2019. koja je prvobitno trebala isteći 2024., ali je produžena do 2028. u decembru prošle godine. U to vrijeme cijena dionica aviokompanije bila je ispod 13 eura.

Finansijski analitičari predviđaju prosječnu ciljnu cijenu dionice od 24 eura u narednih 12 mjeseci, prema podacima Bloomberga, što bi O'Learyja lako stavilo iznad praga za naplatu bonusa.

Drama na letu kompanije Ryanair: Dim napunio cijeli avion, putnici evakuisani

Drama na letu kompanije Ryanair: Dim napunio cijeli avion, putnici evakuisani

Manje je vjerovatno da će to postići zbog profita kompanije, za koju je Ryanair predvidio da će dostići 2,05 milijardi eura, što je najviše za godinu do kraja marta, u poređenju sa ciljem bonusa od 2,2 milijarde eura.

Ryanair je uspio da unovči na ponovnom oživljavanju avio putovanja. Izjavili su da planiraju udvostručiti broj putnika u narednih 10 godina.

"Sve dok ne uradimo nešto glupo, što je svakodnevni izazov u ovoj industriji, nastavićemo da brišemo pod sa svakom drugom avio-kompanijom u Evropi", rekao je O'Leary za Financial Times ranije ove godine.

Avio-kompanija je u novembru saopštila da će akcionarima po prvi put uručiti redovne isplate nakon što su rastuće cijene avionskih karata dovele Ryanair na pravi put da ostvari rekordnu dobit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije