Šef NATO-a: Ako i dalje budemo viđali Putinovu nuklearnu retoriku, morat ćemo je ozbiljno shvatiti

3
Anadolija
Šef NATO-a: Ako i dalje budemo viđali Putinovu nuklearnu retoriku, morat ćemo je ozbiljno shvatiti
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Stoltenberg zaprijetio Putinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako će morati za ozbiljno shvatiti nuklearnu retoriku ruskog predsjednika Vladimira Putina ako je nastavlja ponavljati.

Stoltenberg se obratio na sastanku grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Dodao je kako NATO ima dvije zadaće kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Jedna je podržati Ukrajinu, a druga spriječiti eskalaciju sukoba.

Podsjetio je kako je jutros održao sastanak s direktorima za nacionalno naoružavanje zemalja članica na kojem je razgovarano o povećanju proizvodnje u odbrambenoj industriji u sklopu saradnje u Evropskoj uniji, kao i punjenju skladišta zemalja članica.

Istakao je kako je potrebno dodatno proizvoditi kako bi se Ukrajini pružila dodatna pomoć.

Četiri slučaja kad Kremlj pokreće nuklearni Armagedon

Četiri slučaja kad Kremlj pokreće nuklearni Armagedon

"Prva poruka je: Trebamo nastaviti podržavati Ukrajinu. Druga poruka je da trebamo spriječiti eskalaciju rata", kazao je Stoltenberg.

Smatra kako je Rusija "lažnim referendumima, nuklearnom retorikom i aktiviranju oružanih snaga" u posljednjih nekoliko dana dovela do eskalacije sukoba.

"Zasigurno da je naša poruka kako je neprihvatljiva upotreba bilo kakvog nuklearnog oružja. To bi u potpunosti promijenilo prirodu sukoba. Rusija treba znati da se ne može pobijediti u nuklearnom ratu i da se nikako ne treba ratovati", kazao je Stoltenberg.

Govorio je i o ruskoj nuklearnoj retorici.

"Ako konstantno budemo viđali ovu Putinovu nuklearnu retoriku, morat ćemo je ozbiljno shvatiti. Zbog toga bi bilo ozbiljnih posljedica po Rusiju te upućujemo poruku da se nuklearni rat nikada ne smije voditi. Kasnije će zasigurno doći do nove vrste eskalacije. To će biti eskalacija i van Ukrajine. Rat koji se trenutno vodi u Ukrajini je loš i zasigurno tragedija za ukrajinski narod, ali bi rat između NATO-a i Rusije bio mnogo gori", kazao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije