Šef italijanske diplomatije Tajani: Europu ne bi trebale voditi dvije ili tri zemlje

0
Anadolija
Šef italijanske diplomatije Tajani: Europu ne bi trebale voditi dvije ili tri zemlje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Antonio Tajani

Zamjenik italijanskog premijera i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da se Europska unija (EU) treba sama reformirati te da se ne smije dopustiti da dnevni red bloka određuje mali broj utjecajnih država.

Tajani je učestvovao na Ambrosetti Forumu, koji se svake godine održava u gradu Cernobbio, na obalama jezera Como u Italiji, a tom prilikom je govorio o međunarodnim pitanjima.

"Europu ne bi trebale voditi dvije ili tri zemlje. Sve potrebne reforme moraju se provesti. Moramo reformirati Pakt stabilnosti i postići zaključak u bankarskoj uniji, uskladiti naše porezne sisteme", rekao je Tajani.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Pozivajući na donošenje industrijske politike na nivou EU-a, Tajani je istaknuo da Europa, da bi bila cijenjena sila, mora imati ne samo komercijalnu već i ekonomsku moć: "U budućnost možemo gledati s optimizmom ako znamo graditi vanjsku politiku i obranu. Za neke temeljne preferencije Europe odluke bi se trebale donositi većinom glasova umjesto jednoglasnim glasanjem, inače bi Europa mogla ostati blokirana. Lično sam za neke odluke koje će većinom glasova učiniti Europu učinkovitijom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije