Zemlja koja je veliki partner SFF-a: Film kao jako važna spona između Italije i BiH

0
Radiosarajevo.ba
Zemlja koja je veliki partner SFF-a: Film kao jako važna spona između Italije i BiH
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Narodno pozorište Sarajevo

Na 29. izdanju prestižnog Sarajevo Film Festivala, održanom od 11. do 18. augusta, data je značajna vidljivost Italiji, potvrđujući važnost kinematografije u tkivu kulturnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Kao izuzetno privlačan događaj tokom ljeta u Sarajevu i dobro utemeljen referentni događaj za balkanske filmske festivale, SFF je uključio brojne italijanske filmove u ovogodišnji program. Također je postojao i poseban odjeljak ("Passaggi d'autore") posvećen italijanskim kratkim filmovima, rezultat partnerstva sa Mediteranskim festivalom kratkog filma u Sant'Antiocu.

U saradnji sa Italijanskom ambasadom u Sarajevu, prikazano je šest kratkih filmova u prisustvu sardskog reditelja Joe Pirasa, koji je predstavio svoj film Dalia (spin-off dugometražnog filma koji je još u produkciji), i bosanskohercegovačkog reditelja Ado Hasanovića, koji već godinama živi u Italiji. Posebno snažan utisak ostavili su prikazi pojedinačnih dugometražnih filmova, uključujući Come pecore in mezzo ai lupi Lyde Patitucci (predstavljen od strane same rediteljke), Disco boy Giacoma Abbruzesea (prethodno nagrađen Srebrnim medvedom za izuzetan umjetnički doprinos na 73. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu) i La chimera Alice Rohrwacher.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

U sekciji 'Sučeljavanje s prošlošću', koja se smatra jednom od glavnih snaga festivala, veliki interes izazvali su filmovi Marcia su Roma Marka Cousinasa, Tommasa Renzonija i Tonyja Saccuccija, kao i Souvenirs of War južnotirolskog reditelja Georga Zellera. Prikazivanje ovog posljednjeg filma je uveličao ambasador Marco Di Ruzza. Ovaj dokumentarni film predstavlja putovanje kroz naslijeđe rata u Bosni i Hercegovini gotovo trideset godina nakon njegovog završetka, istražujući paradoksalno suživot memorijalnih staza i mračnog ratnog turizma.

Italijanska ambasada je također učestvovala kao službeni partner u izdanju Omladinskog filmskog festivala 2023. godine, tradicionalnog događaja krajem jula koji predstavlja mlade reditelje i glumce u svojevrsnom "prekvelu" SFF-a. Mladi glumac Mattia Carrano, koji je dobio priznanje od Organizacionog odbora za Amazon Prime TV seriju Prisma, učestvovao je kao počasni gost. Na ovom događaju su također prikazani brojni italijanski filmovi, uključujući Baby Moon Park Alice Ambrogi, Rumor Roberta Palattelle, Torto marcio Prospera Pense i Tria Giulie Grandinetti.

Na kraju, valja napomenuti i učešće i sponzorstvo ambasade na Festivalu podvodnog filma u Neumu (18.-19. augusta), evokativnom događaju posvećenom podvodnom filmu. Festival je otvorio ambasador Di Ruzza zajedno sa predstavnicima lokalne općine. Italijansko prisustvo na događaju je bilo značajno, sa dva filma u konkurenciji i dobro prihvaćenim seminarom Lorenza Moscie, fotografa i video-operatera koji je već prošle godine dobio prestižno priznanje na istom festivalu.

"Aktivnosti snažnih i dobro posjećenih filmskih događaja u bosanskohercegovačkom ljetu ponovo su nam pokazale da film zaslužuje posebnu pažnju među smjerovima naše kulturne diplomatije u zemlji", ističe ambasador Di Ruzza. "Uspjeh u smislu publike i kritičkih pohvala koji je pratio Dane italijanskog filma u BiH, koje je organizovala naša ambasada u junu, otvorio je put za brojne ugledne saradnje, stvarajući virtuelni most povezivanja sa SFF-om i sa mnogim drugim istaknutim sektorskim festivalima gdje su italijanski proizvodi široko cijenjeni i istaknuti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije