! / Šef evropske diplomatije: Kriza u Idlibu može da preraste u veliki međunarodni sukob

28. 02. 2020. u 12:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Napetosti u sirijskoj regiji Idlib mogle bi eskalirati u veliki međunarodni sukob, izjavio je u petak šef evropske diplomatije, dodajući da će EU razmotriti sve neophodne mjere na zaštiti svojih sigurnosnih interesa.

Tenzije: Ruski ratni brodovi krenuli ka Siriji, NATO zakazao vanrednu sjednicu

Ruska Federacija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama "Kalibar" prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru. Slanje brodova uslijedilo je u vrijeme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sirijske provincije Idlib. Neki mediji i društvene mreže izvijestile su da je 30 turskih vojnika poginulo u napadu, navodno, ruskih zračnih snaga u okolini sirijskog Idliba.

“Trenutnu eskalaciju u Idlibu hitno treba zaustaviti. Postoji rizik od uvlačenja u otvorenu veliku međunarodnu vojnu konfrontaciju. To također izaziva nepodnošljivu humanitarnu patnju i stavlja civile u opasnost”, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u postu na Twitteru.

“Evropska unija poziva sve strane na rapidnu deeskalaciju i žali zbog gubitaka života. Evropska unija će poduzeti sve neophodne mjere na zaštiti svojih sigurnosnih interesa. U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima”, dodaje Borrell, prenosi Reuters.

 

NEMA KOMENTARA