Šef CIA-e "osuo paljbu" po Putinu: "Previše je samouvjeren u svoju sposobnost"

4
Radiosarajevo.ba
Šef CIA-e "osuo paljbu" po Putinu: "Previše je samouvjeren u svoju sposobnost"
Foto: EPA - EFE / William Burns

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin, suočen sa poteškoćama u Ukrajini, zna da za sada ne može dobiti rat, ali da je uvjeren u konačnu pobjedu.

"Putin, po mom mišljenju, danas misli da ne može odmah da pobijedi, ali ne može sebi da priušti poraz", izjavio je Burns za američku televizijsku mrežu CBS.

Prema njegovim riječima, Putin je potpuno odlučan i previše samouvjeren u svoju sposobnost "iscrpljivanja Ukrajine".

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"I umjesto da razmišlja o izlazu, ruski predsjednik "istrajava"", rekao je Burns.

Istaknuo je zabrinutost zbog sve veće vojne saradnje Moskve i Teherana, ističući da su Iranci "već Rusima isporučili bespilotne letjelice koje su korištene u ratu u Ukrajini".

Moskva je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu. U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbjeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni.

Stručnjaci upozoravaju da bi najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata mogao da potraje godinama, a sve su veća i strahovanja da bi mogao da preraste u direktan konflikt Rusije i NATO-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije