Scholz zabrinut zbog jačanja desničara na izborima: "Odbrana demokratije je u pitanju"

0
Radiosarajevo.ba
Scholz zabrinut zbog jačanja desničara na izborima: "Odbrana demokratije je u pitanju"
Foto: EPA - EFE / Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz je priznao da ga zabrinjava snažan uspon desničarske Alternative za Njemačku (AfD) na pokrajinskim izborima u Hessenu i Bavarskoj koji su održani ovog vikenda.

"Odbrana demokratije je u pitanju" rekao je Scholz u utorak, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

AfD je u Hessenu postala druga stranka po snazi, iza konzervativne Demohrišćanske unije (CDU), a u Bavarskoj je ostala iza samo Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Slobodnih birača. 

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Istovremeno, Scholzova Socijal demokratska partija (SPD) je u obje pokrajine postigla najgori rezultat u svojoj historiji. Još gore su prošli liberali (FDP), a Zeleni, treća stranka u kancelarovoj koaliciji, tek nešto bolje, mada isto uz značajan gubitak.

Na pitanje toga planira li zbog toga promjenu kursa u posebno osporavanoj migracionoj politici, Scholz je rekao da "očigledni problemi moraju se rješavati" bez obzira na izborne termine.

Kancelar je ukazao na napore vlade u suzbijanju neregularne migracije uz istovremeno nastojanje da otvori vrata dobrodošlim radnicima.

"Nastavićemo sa tim koracima," rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije