Scholz na prvom putovanju u Africi: Njemačka želi plin iz Senegala

6
Hina
Scholz na prvom putovanju u Africi: Njemačka želi plin iz Senegala
Foto: EPA / Olaf Scholz

Njemačka nastoji pokrenuti energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Scholz tokom svoga prvoga putovanja u Afriku u trenutku kada rat u Ukrajini diže cijene energije i hrane.

Scholz je trodnevnoj posjeti Africi započeo u Senegalu, zemlji koja posjeduje milijarde kubika zaliha plina te se očekuje da će postati veliki proizvođač plina u tome području.

Njemačka nastoji umanjiti ovisnost o ruskom plinu zbog invazije u Ukrajinu. Započela je razgovore sa senegalskim vlastima o vađenju i ukapljivanja prirodnoga plina, rekao je Scholz.

"To je pitanje kojim se vrijedi ozbiljno pozabaviti", rekao je na press konferenciji sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom te dodao da je objema državama u interesu da razgovori napreduju.

Scholz je rekao da je Njemačka također zainteresirana za senegalske projekte s obnovljivom energijom.

Sall je kazao da je Senegal spreman raditi na opskrbljivanju europskoga tržišta ukapljenim zemnim plinom, LNG-om. On predviđa da će Senegal proizvesti 2,5 miliona tona sljedeće godine te 10 miliona tona do 2030.

Što se tiče istraživanja plina, financiranja projekta i drugih pitanja, Sall je kazao da će uzeti sve u obzir te da je "voljan sarađivati s Njemačkom u ovome kontekstu".

Njemačka je pozvala Senegal, koji trenutno predsjeda Afričkom unijom, i Južnoafričku Republiku da gostuju na skupu G7 koji će se održati u Njemačkoj u junu.

Obje afričke zemlje suzdržale su se od glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom.

Kao predsjedatelj Afričke unije, Sall je kazao da mnoge afričke zemlje nisu htjele birati stranu u ratu, iako su osuđivale invaziju.

"Vrlo je jasno - želimo mir", kazao je i dodao:

"Radimo na deeskalaciji, prekidu vatre, dijalogu... to je stajalište Afrike."

Sall je kazao da će posjetiti Moskvu i Kijev u sljedećim sedmicama.

Sukob u Ukrajini, koja je veliki dobavljač žitarica i hrane, uzrokovao je prekide u opskrbi zbog kojih je narasla cijena hrane i energije u Africi.

"Izrazio sam veliku zabrinutosti kancelaru Scholzu zbog utjecaja rata", rekao je Sall te zatražio međunarodnu pomoć kako bi se ublažile posljedice koje Afrika trpi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije