Schmidt o izgubljenih 70 miliona eura: Stvar je vrlo jednostavna, RS mora ispuniti svoje obaveze

5
Radiosarajevo.ba
Schmidt o izgubljenih 70 miliona eura: Stvar je vrlo jednostavna, RS mora ispuniti svoje obaveze
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Nakon što se pojavila informacija da je Bosna i Hercegovina propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU, oglasio se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. 

Schmidt je poručio da sa iznenađenjem konstatuje da je BiH propustila priliku da dobije 70 miliona eura iz Plana rasta EU, ali pohvaljuje intenzivan detaljan rad velikog broja vodećih političkih aktera u državnoj koaliciji kako bi došli do čvrstog i budućeg programa s EU .

"Ljudi propuštaju hitno potreban novac za javne investicije. Narod ima pravo da očekuje odgovornost, a ne antidržavne ili antidejtonske akcije, od nekih za koje se čini da su pogrešno shvatili ozbiljnost ove situacije", rekao je Schmdt. 

Strašni ovjekovječio: Koncert na kojem je Sarajevo 1991. godine tražilo mir

Strašni ovjekovječio: Koncert na kojem je Sarajevo 1991. godine tražilo mir

Stvar je, kaže Schmidt, vrlo jednostavna - ako RS ispuni svoje ustavne obaveze, stane na kraj dugim i škakljivim političkim igrama i postavi dobre sudije u Ustavni sud, prestane da blokira projekte bez racionalnog razloga, bit će ispunjeni potrebni uslovi.

"Kako stvari stoje, jasno je da je odgovornost na neracionalnom i neprofesionalnom blokadnom stavu rukovodstva RS, koji šteti ne samo državi BiH već i narodu RS. Vrijeme je da političari iz RS-a prevladaju amaterizam i konačno se bave pravom politikom", zaključio je Schmidt. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije