! / Saudijski princ: "Dobio sam otrovni prsten iz Rusije, dovoljno je da se samo rukujem..."

26. 10. 2021. u 07:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predložio je korištenje "prstena otrova" za ubijanje pokojnog kralja Abdullaha, tvrdi bivši visoki saudijski obavještajac.

U intervjuu za CBS, Saad al-Jabri, koji je u 2017. pobjegao iz Saudijske Arabije i živi u egzilu u Kanadi, otkrio je da je Mohammed bin Salman 2014. godine rekao svome rođaku da želi to učiniti kako bi očistio put do prijestolja svome ocu, kraljevom polubratu, piše Jutarnji list.

U tadašnjoj vladajućoj porodici bilo je napetosti oko nasljeđivanja prijestolja, a saudijska vlada nazvala je Jabrija 'diskreditiranim bivšim dužnosnikom koji iza sebe ima dugu historiju izmišljotina'.

U svom intervjuu za CBS, Jabri je upozorio da je prijestolonasljednik bio "psihopata i ubica bez empatije te osoba koja predstavlja prijetnju svome narodu, Amerikancima i planetu."

Otkrio je i da je na jednom sastanku održanom 2014. godine, svome rođaku, princu Mohammedu bin Nayefu, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova te zemlje, sugerirao da organiziraju ubojstvo kralja Abdullaha.

"Rekao mu je - želim ubiti kralja Abdullaha. Dobio sam otrovni prsten iz Rusije. Dovoljno je da se samo rukujem s njim i bit će gotov", rekao je Jabri i dodao:

"Možda se samo hvalio, ali, to je rekao i mi smo to ozbiljno shvatili."

Na kraju je sve riješeno u privatnosti na kraljevskom sudu. Sastanak je bio tajno sniman, a on zna gdje se nalaze dvije kopije tih snimki.

Abdullah je preminuo u dobi od 90 godina 2015. godine, a naslijedio ga je polubrat Salman, otac Mohammeda bin Salmana, koji je imenovao Mohammeda bin Nayefa za prijestolonasljednika.

Njega je 2017. godine na mjestu prijestolonasljednika zamijenio Mohammed bin Salman. Također je izgubio titulu ministra unutrašnjih poslova te je navodno stavljen u kućni pritvor prije nego što je završio u pritvoru prošle godine zbog neutvrđenih optužbi.

Saad al-Jabri pobjegao je u Kanadu nakon što je Mohammed bin Nayef svrgnut s vlasti.

U intervjuu je također otkrio da ga je prijatelj iz bliskoistočne obavještajne službe upozorio da Mohammed bin Salman šalje svoj saudijski tim ubica da ga ubije u oktobru 2018. godine, samo nekoliko dana nakon što su saudijski agenti ubili saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj.

Tim od šestero ljudi-ubica sletio je u zračnu luku u Ottawi, ali su deportirani nakon što su carinski službenici utvrdili da nose "sumnjivu opremu za DNK analizu".

Prošle je godine Jabri optužio prijestolonasljednika za pokušaj ubistva u građanskoj tužbi podnesenoj na američkom saveznom sudu, ali, princ je odbacio optužbe. Također je zanijekao bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Jamala Khashoggija, iako su američke obavještajne službe procijenile da je upravo on odobrio operaciju.

BBC je kontaktirao saudijsku vladu kako bi prokomentirala ove optužbe. U priopćenju poslanom CBS-u, saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu označilo je Jabrija kao "diskreditiranog bivšeg dužnosnika s dugom historijom izmišljanja kako bi sakrio financijske zločine koje je počinio."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)