Saudijski prestolonasljednik nazvao iranskog ajatolaha Hamneija "novim Hitlerom"

AA
Saudijski prestolonasljednik nazvao iranskog ajatolaha Hamneija "novim Hitlerom"
0 / Mohammed bin Salman
Saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman izjavio je kako će Saudijska Arabija razviti vlastito nuklearno oružje, ukoliko to Iran učini.

Američka televizija CBS objavila je intervju s princom Muhammedom snimljen prije nekoliko dana u Džedi, a koji je izazvao veliku pažnju javnosti već u najavi jer je princ oštro kritikovao vlasti Irana.

Princ Muhammed je iranskog vjerskog lidera ajatolaha Alija Hamneija nazvao "novim Hitlerom", a to temelji na iranskoj politici širenja uticaja u regiji.

“On to jeste, jer se Iran želi širiti projektima na Bliskom istoku i to na način na koji je to Hitler činio s Njemačkom. Mnoge zemlje u Evropi i svijetu nisu blagovremeno shvatile Hitlerovu prijetnju, ali jesu kad im se obilo o glavu. Ja ne želim da se to dogodi i na Bliskom istoku“, poručio je princ Muhammed.

Poručivši da Iran nema nikakve izglede u utrci jačanja vojske i naoružanja sa Saudijskom Arabijom, saudijski prestolonasljednik je kazao da njegova zemlja ne želi posjedovati nuklearnu bombu, ali da će to sigurno učiniti ako se Iran snabdije takvim oružjem.

Princ Muhammed bi se sutra trebao u Washigtonu sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a američki mediji ranije su izvještavali da Saudijska Arabija već lobira za vašingtonsko zeleno svjetlo za saudijski nuklearni program.

Mediji javljaju da Trumpova administracija već priprema nuklearni sporazum sa Saudijskom Arabijom, ali da su mali izgledi da to dobije i potrebnu podršku u Kongresu.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu je nedavno upozorio da SAD ne bi trebao ulaziti u nuklearne pregovore sa Saudijskom Arabijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije