Saudijska Arabija: Žene od sutra na autoputevima

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija: Žene od sutra na autoputevima
Žene će se po prvi put otisnuti autoputevima u Saudijskoj Arabiji, gdje sutra na snagu stupa odluka kojom im se ukida zabrana da voze.

Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, donio je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman, navodi Reuters.

„Spremne smo i to će potpuno promijeniti naš zivot”, izjavila je 47-godišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Jeddahe, jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inozemstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Afganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

To je, međutim, praćeno žestokim obračunom sa protivnicima režima, uključujući i neke aktiviste koji su se borili za ukidanje zabrane vožnje za žene. Oni će sada sjedeti u zatvoru, dok će žene za čija su se prava zalagali, moći da slobodno voze.

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom mjeseca počele da dobivaju i svoje domaće dozvole.

Proći će još neko vrijeme dok i ostale savladaju vožnju u novootvorenim državnim auto-školama.

Neke žene i dalje se suočavaju sa otporom svojih konzervativnih rođaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije