Saudijska Arabija pogubit će tri slavna učenjaka odmah nakon ramazana

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija pogubit će tri slavna učenjaka odmah nakon ramazana
Foto: Twitter/MEE / Salman al-Odah, Awad al-Qarni i Ali al-Omari

Tri poznata i, kako ih nazivaju, "umjerena" saudijska učenjaka, koji su optuženi za terorizam, bit će osuđeni na smrt i bit će pogubljeni odmah nakon ramazana, tvrde izvori žurnala Middle East Eye (MEE), u tekstu kojeg potpisuje David Hearst.

Kako javljaju, najpoznatiji među njima je Sheikh Salman al-Odah, međunarodno priznat učenjak koji je poznat po svojim progresivnim stavovima u islamu, kada je riječ o šerijatskom zakonu i homoseksualnosti. 

Odah je uhapšen u septembru 2017, odmah nakon što je na Twitteru (na svom arapskom profilu) objavio molitvu za pomirenje Saudijske Arabije i Katara - tri mjeseca nakon što je Rijad pokrenuo blokadu ove susjedne zemlje.

Druga dvojica osuđenih su Awad al-Qarni, sunitski učenjak, akademik i autor, te Ali al-Omari, popularni TV voditelj. Također su uhapšeni u septembru 2017.

Sva trojica imaju veliki broj pratitelja na društvenim mrežama. Odaha na arapskom profilu na Twitteru prati 13.4 miliona ljudi. Omarijeva TV stanica Za mlade također je imala veliki broj gledatelja i gledateljica. 

Dva izvora iz saudijske vlade potvrdila su Hearstu plan o pogubljenju trojice muškaraca, koji još uvijek čekaju zvanično suđenje na Specijalnom sudu u Rijadu. Prvo ročište je trebalo biti održano 1. maja, ali je odgođeno bez informacije o tome kad će biti održano.

"Neće čekati. Pogubit će ih odmah, čim kazna bude izrečena", citira izvor MEE.

Drugi član saudijske vlade, također anonimno, izjavio je da je pogubljenje 37 Saudijaca u aprilu, nakon što su osuđeni za terorizam, bila "proba" da se vidi kako će jaka biti međunarodna osuda.

"Kada su vidjeli da je ta reakcija bila jako slaba, pogotovo kada je riječ o vladama i šefovima država, odlučili su da nastave s planom pogubljenja prominentnih ličnosti", kazao je ovaj izvor, koji dodaje da će pogubljenje biti diktirano i rastom tenzija između SAD-a i Irana. "Oni su sada ohrabreni da to urade, pogotovo zbog tenzija u Golfskom zaljevu. Washington sada želi udovoljiti Saudijcima. Saudijska vlada kalkulira da je stoga i odgovarajući trenutak za pogubljenje."

MEE je zatražio i zvaničan odgovor Saudijske vlade, ali nije stigao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije