Sateliti uočili 'neobične objekte' kod Putinove rezidencije

1
Radiosarajevo.ba
Sateliti uočili 'neobične objekte' kod Putinove rezidencije
Foto: EPA / Vladimir Putin

Novi sistem protuzračnog odbrambenog sistema štiti jednu od rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina u zapadnoj Rusiji, dok Ukrajina nastavlja svoju kampanju lansiranja eksplozivnih dronova preko granice duboko na ruski teritorij, pokazali su novi izvještaji.

Satelitske snimke, koje je u ponedjeljak, 15. jula, objavila ruska služba Radio Slobode, koju podržava SAD, čini se da prikazuju sistem protuzračne odbrane Pantsir-S1 "instaliran na tornju" otprilike dvije milje od jedne od rezidencija vođe Kremlja u Valdaiju. Snimke su datirane na 6. maj, izvijestio je medij.

Snimke također prikazuju neidentificiranu tehnologiju na toj lokaciji, a nagađa se da bi to mogli biti projektili dugog dometa. Nexta je zasebno izvijestila u ponedjeljak da je locirala dva dodatna sistema protuzračne odbrane sjeveroistočno od Valdaija, prenosi Newsweek

Reisul-ulema Kavazović pozvao "čestite Srbe" da otkriju mjesta gdje su ukopani ubijeni Bošnjaci

Reisul-ulema Kavazović pozvao "čestite Srbe" da otkriju mjesta gdje su ukopani ubijeni Bošnjaci

Inače, Putinova rezidencija u Valdaiju, gradu u ruskoj Novgorodskoj oblasti, jedna je od nekoliko domova ruskog vođe. Službene rezidencije izvan glavnog grada Moskve uključuju Bocharov Ruchey, u crnomorskom gradu Sočiju. Izvještaj koji je prošle godine podijelio ukrajinski medij Kyiv Post tvrdio je da je sistem Pantsir instaliran blizu rezidencije vođe Kremlja u Valdaiju.

Fotografije koje su kružile društvenim mrežama u januaru 2023. godine, također su pokazivale sisteme Pantsir na krovovima u Moskvi, uključujući zgradu koju koristi rusko Ministarstvo odbrane. Uz to, blog VChK-OGPU, koji tvrdi da ima unutarnje informacije iz ruskih sigurnosnih snaga, izjavio je u januaru da je neimenovani izvor tvrdio da su sistemi Pantsir premješteni iz ovih područja kako bi zaštitili "posebno važan" objekt u Valdaiju.

Sistemi Pantsir su sistemi protuzračne odbrane kratkog do srednjeg dometa, obično se koriste za obaranje aviona ili helikoptera, kao i nekih projektila ili manjih prijetnji poput dronova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije