Sastanak Putin-Erdogan će biti odrednica za budućnost rusko-turskih odnosa

Anadolija
Sastanak Putin-Erdogan će biti odrednica za budućnost rusko-turskih odnosa

Obzirom da se radi o prvom susretu dvojice lidera nakon krize oko obaranja ruskog aviona 24. novembra prošle godine, nakon što je narušen turski zračni prostor, očekuje se da će njihov današnji susret biti i odrednica i put za buduće odnose dvije zemlje. 

Erdogan i Putin posljednji put sastali su se 15. novembra 2015. godine u Antalyi, tokom Samita G20. Pored ponovnog uspostavljanja dobrih odnosa Rusije i Turske, tokom današnjeg sastanka trebalo bi biti govora o trgovinsko-ekonomskim odnosima i rješavanju regionalnih kriza, prvenstveno one u Siriji. 

Pozitivna očekivanja Kremlja

Glasnogovornik Kremlja Yuriy Usakov izjavio je kako se današnji sastanak održava nakon jednog vrlo teškog perioda.

"Nadam se da će ovi susreti doprinijeti potpunoj normalizaciji odnosa u rusko-turskim odnosima", izjavio je Usakov. 

Prvi kontakt između Rusije i Turske, nakon 24. novembra, je ostvaren 3. decembra u Beogradu, a tada su se na sastanku OSCE-a susreli ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Nakon toga, Erdogan i Putin su obavili telefonski razgovor 27. juna, te su dogovorili susret u Rusiji.

Erdogan je jutros otputovao u Rusiju, a u delegaciji s turskim predsjednikom su zamjenik premijera Mehmet Simsek, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Faruk Celik, ministar prirodnih resura i energije Berat Albayrak, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan.

Erdogan i Putin će se obratiti novinarima nakon radnog ručka s delegacijama dviju zemalja. Dvojica predsjednika će se obratiti turskim i ruskim privrednicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije