Sastanak čelnika zemalja članica NATO-a: Duboke razlike umjesto jedinstva

Fena
Sastanak čelnika zemalja članica NATO-a: Duboke razlike umjesto jedinstva
FOTO: NATO / Sastanak čelnika zemalja članica NATO-a

Čelnici 29 zemalja članica NATO-a započeli su u srijedu u Londonu sastanak na vrhu kako bi obilježili 70.  godišnjicu Saveza.

"Naša privrženost NATO-u je čvrsta kao stijena", rekao je na početku sastanka domaćin skupa, britanski premijer Boris Johnson. Dodao je da "mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo".

Očekuje se da će trosatni razgovori obuhvatiti pitanja poput cyber napada i strateških izazova koje predstavlja Kina.

U uvodnom obraćanju britanski premijer Boris Johnson podsjetio je članove na saveznički princip "jedan za sve, a svi za jednoga".

U utorak je došlo do oštrih razmirica između američkog predsjednika Donalda Trumpa  i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona oko mnogih tema.

Okupljanje  čelnika zemalja članica NATO-a, koje je trebalo  pokazati jedinstvo, nije uspjelo sakriti duboke razlike među državama članicama, navodi BBC.

Iako o budućnosti 29-članog bloka nema dileme, postoje nesuglasice o nedavnoj vojnoj akciji Turske na sjeveru Sirije, obimu finasijskog davanja članica u vojni budžet  i nedavnih komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO " klinički mrtav".

U utorak navečer sudionike sastanka na vrhu primila je britanska kraljica Elizabeta II. u Buckinghamskoj palati, a nakon toga i britanski premijer Boris Johnson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije