Hadžović: BiH ide u NATO, prozapadna alijansa je ostvarila prednost

Radiosarajevo.ba
Hadžović: BiH ide u NATO, prozapadna alijansa je ostvarila prednost

Prošle su tačno dvije sedmice od potpisivanja sporazuma u Predsjedništvu BiH kojim je deblokirano formiranje državne vlasti više od godinu poslije Općih izbora. Imenovan je mandatar Zoran Tegeltija, te, kao je navedeno, dogovoren nastavak NATO puta naše zemlje.

Piše: Faruk Vele 

Dok je dokument koji određuje sudbinu strateškog cilja naše zemlje još uvijek "pod ključem", a slanje u Brisel čeka formiranje Vijeća ministara, sa dr. Denisom Hadžovićem, direktorom Centra za sigurnosne studije razgovarali smo o tome šta donosi postignuti kompromis. 

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na odgovor političkih lidera u kontekstu NATO-a, odnosno Program reformi? Da li navedeni dogovor ide u pravcu rješavanja problema? 

HADŽOVIĆ: Svaki dogovor koji je u korist građana BiH treba posmatrati pozitivno.

Postignuti konsenzus omogućiće nastavak euro-atlanskog puta naše države, a samim tim i više ekonomije, sigurnosti, vladavine prava i društvenih promjena koje trebaju zaustaviti trend odlaska mladih.

Dokument Program reformi u BiH, svojevrsni je kompromis političkih aktera kojim se omogućava deblokada političkog sistema i nadam se da ćemo početkom naredne godine imati funkcionalne zakonodavne i izvršne vlasti koje će odgovorno i ubrzano raditi na ispunjavanju jasnih uslova definisanih u saradnji sa partnerima iz EU i NATO-a.  

Radiosarajevo.ba: Kako tumačite tajnovitost u pogledu samog dokumenta? S druge strane imamo reakcije, primjerice, Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, da ovo nije ANP i nastavak NATO puta? Opozicija u RS tvrdi suprotno. S druge strane, postoje informacije da bi BiH sada ubrzano mogla da krene prema NATO-u. Stvara se konfuzija u javnosti. Kako Vi sve to vidite?

HADŽOVIĆ: Uprkos pomanjkanju transparetnosti koja se u jednom demokratskom društvu očekuje od aktera koji obavljaju javne poslove, ipak bih pozdravio odluku domaćih i međunarodnih sudionika da ne prezentuju javnosti postignuti dogovor prije njegovog slanja u NATO sjedište u Briselu. Politika je umjetnost mogućeg i normalno je da svako štiti svoje interese i stavove prilikom postizanja ovakvih dogovora u kojem su svi ponešto dobili ali objektivno i izgubili.

Trenutna politička klima haosa u kojoj predstavnici SDS-a i PDP-a nazivaju Dodika nacionalnim izdajnikom je pomalo licemjerna, jer su ti isti zvaničnici obećali da će usvojiti ANP i omogućiti aktivaciju MAP-a.

S druge strane, ja odgovorno tvrdim da 95 posto političara ili nadri-analitičara nisu ni pročitali ponuđeni nacrt ANP-a koji je također bio skriven od javnosti duži period ali to nikome nije smetalo da iznosi paušalne ocjene i kritike na račun tog dokumenta.

I sadržaj strateškog dokumenta 'Pregled odbrane' bio je nedostupan javnosti skoro dvije godine, pa nismo čuli komentare sadašnjih glasnih zagovornika transparentnosti. A upravo taj dokument čiji je sastavni dio Plan modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH će odrediti brzinu našeg kretanja prema NATO-u. Samo uz jačanje operativnih sposobnosti i stvaranja boljih materijalnih i tehničkih uslova za rad naših sugrađana u uniformama možemo očekivati daljnji iskorak u dostizanju potrebnog nivoa stabilnosti isigurnosti za građana BiH.

Fokus interesovanja tzv. brižnika za demokratske principe možda bi trebao biti usmjeren i na činjenicu da BiH već skoro pola godine nema ambasadora u NATO-u, odnosno da Dodikov prijedlog za novog šefa Misije BiH pri NATO-u gosp. Mitar Kujundžić još uvijek nije dobio saglasost iz sjedišta NATO-a 

Radiosarajevo.ba: Da li je ovim dogovorom BiH, odnosno bh. entitet RS, izašao iz zone ruskog utjecaja ili možemo očekivati nastavak tih negativnih utjecaja ili tzv. hibridnih prijetnji? Ili je Rusija nešto dobila zauzvrat?

HADŽOVIĆ: Države koje svoje nacionalne interese ne štite unutar postojećih saveza ili alijansi će uvijek biti predmetom zanimanja većih sila ili igrača koje nastoje svoje utjecaje proširiti izvan svojih granica. Mislim da se mi u BiH gotovo svakodnevno suočavamo sa intencijama naših bližih i daljnjih susjeda da utiču na dešavanja u našem okruženju, pa ne treba čuditi ni da najveće svjetske sile nastoje proširiti svoju geostratešku i geoplitičku dominaciju.

U ovom trenutku čini se da je malu prednost ostvarila prozapadna alijansa u jednoj dugoj partiji šaha, ali za građane BiH sve će biti iluzorno dok ne natjeraju političare da postignu zajedničku viziju budućnosti BiH i počnu se ponašati odgovorno radi generacija koje dolaze. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije