Saradnik DW osuđen u Turskoj zbog objave na Twitteru

0
DW
Saradnik DW osuđen u Turskoj zbog objave na Twitteru
Foto: DW / Novinar Bülent Mumay

Sud u Turskoj osudio je novinara i šefa dopisništva DW-a u Istanbulu Bülenta Mumaya na uslovnu kaznu. Mumay je prethodno na društvenim mrežama objavio neugodne vijesti o velikoj građevinskoj kompaniji.

Novinar Bülent Mumay, koordinator redakcije DW na turskom jeziku u Istanbulu, osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godinu i osam mjeseci. Turski sud je obrazložio da je on 2020. godine putem svog Twitter naloga objavio poruku koja je sudskim nalogom zapravo bila blokirana za javnosti.

Građevinska kompanija "Met-Gün İnşaat" je protiv toga podnijela tužbu. Kompanija je povezana sa zaplijenjenim kreditima gradske službe zadužene za podzemnu željeznicu u Istanbulu. To je upravo ono što je "Met-Gün İnşaat" očigledno želio sakriti od javnosti.  Ipak, Mumay je 12. jula 2020. tvitovao o ovom slučaju i javno iznio pritužbe oko građevinske kompanije.

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Sud u Istanbulu ga je sada i zvanično osudio na "širenje ličnih podataka". Portparol kompanije Met-Gün İnşaat, Halis Ezer, požalio se jer Mumay nije obrisao poruke koje su se pojavile i u mnogim drugim medijima uprkos naređenoj zabrani objavljivanja informisanja.

I sam Bülent Mumay je na Twitteru već odgovorio na presudu: "Osuđen sam na godinu i osam mjeseci uslovne kazne jer se nisam podvrgavao cenzuri Met-Gün İnşaata. Oni koji su zabranili pristup objavljenim porukama također su htjeli da izbrišu moj tvit. Iz nekog razloga danas, na kraju suđenja u toku kojeg su promijenjena tri državna tužioca, ja sam osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora. Oni koji se ne stide uzimati novac od naroda sada pokušavaju zatvoriti onog ko o tome javno govori. Nećemo zaboraviti, niti šutjeti! Srdačan pozdrav vama i vašoj velikoj braći."

Glavna i odgovorna urednica Deutsche Wellea, Manuela Kasper-Claridge, kritikuje presudu. Za nju je to pokušaj da se ušutka nezavisni novinar: "Presuda našem uposleniku je još jednom znak politizacije pravosuđa u Turskoj koje želi ućutkati kritično i nezavisno novinarstvo. Ovo je krajnje zabrinjavajuće. Mi u Deutsche Welleu osuđujemo izrečenu zatvorsku kaznu i svim pravnim sredstvima ćemo podržati Bülenta Mumaya."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije