Sanders i Trump pobijedili na unutarstranačkim izborima u Zapadnoj Viriginiji

Anadolija
Sanders i Trump pobijedili na unutarstranačkim izborima u Zapadnoj Viriginiji
EPA / Donald Trump
U nastavku američkih unutarstranačkih utrka za predsjedničke kandidate u demokratskom taboru u Zapadnoj Virginiji pobjedu je ostvario senator iz Vermounta Bernie Sanders.

U republikanskom taboru jedini preostali kandidat Donald Trump slavio pobjede i u Zapadnoj Virginiji i u Nebraski, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednički izbori u SAD-u će biti održani 8. novembra ove godine, a u završnu fazu ulaze unutarstranačke utrke za predsjedničke kandidate.

Iako je Sanders sinoć u Zapadnoj Virginiji osvojio 16 novih delegatskih glasova i sakupio ukupno 1.469 glasova, njegova oponentica i bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton je i dalje u velikoj prednosti sa ukupno 2.239 delegatskih glasova, među kojima je i 11 glasova koje je sinoć sakupila u Zapadnoj Virginiji.

Za nominaciju za predsjedničkog kandidata iz reda Demokratske stranke potrebno je sakupiti 2.282 delegatska glasa. S druge strane, u taboru Demokratske stranke stvari su znatno jasnije jer je Trump ostao jedini pretendent za nominaciju nakon što su 3. maja u Indiani od utrke odustali njegovi suparnici Ted Cruz i John Kasich.

Trump je prema nezvaničnim rezultatima u Zapadnoj Viginiji osvojio 76 posto, a u Indiani 61 posto glasova. Do sada je sakupio ukupno 1.059 delegatskih glasova, a za nominaciju za republikanskog predsjedničkog kandidata mu je potrebno 1.237 takvih glasova. Naredni unutarstranačni izbori će biti održani 17. maja u saveznim državama Kentucky i Oregon.

Konačne odluke o nominacijama u obje američke stranke će biti donesene na stranačkim konvencijama koje će se održati u julu ove godine. Republikanci će to učiniti od 18. do 21. jula u Clevelandu, dok će Demokratska stranka svoju konvenciju održati od 25. do 28. jula u Philadelphiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije