RF / Samo u Rusiji: Pronevjerio četiri borbena aviona MiG-31 i prodao ih za po 3,75 KM

05. 07. 2020. u 08:54:00 J. M.

Shares: 67

Andrej Siljakov, bivši državni službenik iz Nižnog Novgoroda (Rusija), prodao je četiri borbena aviona MiG-31 po cijeni od 153 rubalja po komadu (3,75 KM), piše Komsomolskaja Pravda!

Nevjerovatna priča ovih dana dobila je epilog osuđujućom presudom od 11 godina zatvora za Siljakova.

On je radeći kao šef odjela za naftne derivate Ureda saveznih rezervi za savezni distrikt Volga najprije "umočio kašiku u med" brojnim mahinacijama kojima je gorivo iz robnih rezervi preprodavao kao lož-ulje i u vlastiti džep stavljao ekstra-profit.

No, to je bila uvertira za "pljačku stoljeća" s MiG-ovima. Siljakov je na popis stvari za rasprodaju iz robnih rezervi dodao četiri elementa pod nazivom "sklopna jedinica" za koje se ispostavilo da su polovni borbeni avioni MiG-31.

Korumpirani državni zvaničnik je njihovu cijenu procijenio na 153 rubalja (3,75 KM) po komadu, odnosno ukupno 15 maraka. Stvarna vrijednost četiri aviona je oko milijardu rubalja (oko 25 miliona maraka).

Prvo je borce prodao kompaniji svog prijatelja, a zatim su preprodani u tvornicu Sokol po tržišnoj ceni. Ako se na popis gijeha dodaju mahinacije s lož-uljem, Siljakov je državu oštetio za 1,3 milijardi rubalja (skoro 32 miliona maraka).

NEMA KOMENTARA