Samantha Power se vraća u američku administraciju: Ona se deklariše kao Dijete Bosne

Radiosarajevo.ba
Samantha Power se vraća u američku administraciju: Ona se deklariše kao Dijete Bosne
Foto: EPA-EFE / Samantha Power

Nekadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u te bivša savjetnica Baracka Obame za ljudska prava Samantha Power se vraća u američku administraciju. Power će, ukoliko bude potvrđena u Senatu, obavljati dužnost administratorice USAID-a te će sjediti u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

„Novoizabrani predsjednik Joe Biden najavio je ambasadoricu Samanthu Power kao kandidata za administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i povisio poziciju da postane član Vijeća za nacionalnu sigurnost. Javni službenik i diplomata testirana na krizi, ambasadorica Power bila je lider u marširanju svijetom kako bi se riješili dugotrajni sukobi, odgovorilo na hitne humanitarne situacije, odbranilo ljudsko dostojanstvo i ojačala vladavina zakona i demokratije. Kao administrator USAID-a, ona će surađivati s našim partnerima na suzbijanju pandemije COVID-19, podizanju ranjivih zajednica, borbi za vrijednost svakog čovjeka i unapređivanju američkih ideala i interesa širom svijeta“, kaže se u sopštenju Bidenovog tranzicionog tima.

O kandidaturi Power u saopštenju su se oglasili i izabrani predsjednik Biden te potpredsjednica Kamala Harris.

„Samantha Power svjetski je poznat glas savjesti i moralne čistoće – izazov i okupljanje međunarodne zajednice da se založi za dostojanstvo i humanost svih ljudi. Iz prve ruke poznajem neuporedivo znanje i neumornu posvećenost principijelnom američkom angažmanu kojeg iznosi za stol, a njena stručnost i perspektiva bit će ključni dok naša zemlja ponovo potvrđuje svoju ulogu lidera na svjetskoj sceni. Kao administrator USAID-a, ambasadorica Power će biti moćna sila za podizanje ugroženih, uvođenje nove ere ljudskog napretka i razvoja i globalno napredovanje američkih interesa“, kazao je Biden, piše NBC.

Ona potiče iz irske porodice i u SAD je došla kao devetogodšnjakinja.

The New York Times je ranije pisao da se ona deklariše kao 'Dijete Bosne' jer je kao reporterka za vrijeme rata boravila u našoj zemlji.

Power je autorica knjige o genocidu u BiH 'A Problem From Hell' (Problem iz pakla), gdje je ustvrdila kako je "današnje viđenje američke moći nastalo u BiH".

Power je u BiH stigla 1993. godine gdje je, kako kaže, svjedočila stravičnim zločinima nad stanovništvom BiH.

"Ubijani zbog onoga što jesu, a ne zbog nečega što su počinili", napisala je u svojoj knjizi.

Tada je kao 23-godišnjakinja i studentica sa Yalea je kritikovala američku vlast što je ostala po strani tokom agresije na BiH.

Kasnije kritikovala i Ujedinjene nacije što su "pale" na ispitu kada je riječ reakcija na genocid u Ruandi i BiH.

Ona je ranije istaknula da je njena predanost ljudskim pravima, pravdi, sprečavanju masovnih zločina i pomirbi nakon sukoba izrasta iz izvještavanja o ratu u Bosni i Hercegovini.

"Bila sam svjedokom sistematskog pokolja osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka", govorila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije