Bilješka direktora FBI-a otkriva Trumpov utjecaj na istrage

Radiosarajevo.ba
Bilješka direktora FBI-a otkriva Trumpov utjecaj na istrage
Procurio je sadržaj bilješke smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji bi mogao dodatno zakomplicirati aferu u Bijeloj kući.

Kako su objavili američki mediji, predsjednik SAD-a Donald Trump navodno je tražio od njega da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna.

Prema bilješkama iz februara ove godine, koje je Comey vodio tokom sastanka s Trumpom u Bijeloj kući, predsjednik je navodno Comeyju rekao "nadam se da možete odustati od toga", navodi New York Times.

"Nadam se da vam je jasno da od toga treba odustati, da trebate pustiti Flynna na miru. On je dobar, ispravan. Nadam se da možete odustati od toga", Trumpova je izjava zapisana u bilješci.

Prema istom izvještaju s, Comeyjeva bilješka je glasila  "dio papirnatog traga koji bi trebao pokazati predsjednikove nečasne namjere da utječe na istražne postupke koji su u toku". List navodi da su bilješke agenata FBI-a u velikoj većini slučajeva priznate kao vjerodostojan dokaz u sudskim postupcima.

Bijela kuća demantirala je navode iz Timesa, ističući kako oni "nisu istiniti, niti su tačan prikaz razgovora". U saopćenju iz Bijele kuće stoji kako je Trump "u više navrata izrazio mišljenje da je general Flynn pošten čovjek", ali i da "nikada nije tražio od Comeyja ili bilo koga drugoga da prekine bilo koju istragu pa tako ni istragu u koju je uključen general Flynn".

Od nekolicine republikanskih i demokratskih dužnosnika iz Kongresa počeli su stizati pozivi da Comey preda bilješke, ako one uistinu postoje, kako bi ih razmotrili odbori koji su pokrenuli istragu o pitanju ruskog utjecaja na američke predsjedničke izbore.

Istovremeno, brojni zastupnici, kako demokratski, tako i oni s republikanske strane, pozivaju i na novo svjedočenje Comeyja, ne bi li i osobno potvrdio autentičnost bilježaka čiji je sadržaj procurio u medije. Utjecajni republikanski senator John McCain tokom govora na svečanoj večeri Međunarodnog republikanskog instituta, na kojoj je primio nagradu te organizacije, usporedio je najnovija otkrića oko Trumpa s aferom Watergate uslijed koje je predsjednik Richard Nixon bio prisiljen podnijeti ostavku.

Flynn je 13. februara dao ostavku na svoju dužnost priznajući kako je američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugima "nenamjerno dao polovične informacije" o ličnim razgovorima koje je 29. decembra vodio s ruskim veleposlanikom u Washingtonu Sergejem Kisljakom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije