SAD zaprijetio, Netanyahu odmah povećao isporuku humanitarne pomoći Gazi

3
Radiosarajevo.ba
SAD zaprijetio, Netanyahu odmah povećao isporuku humanitarne pomoći Gazi
Foto: EPA - EFE / Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je značajno povećanje humanitarnih isporuka za stanovništvo Gaze kao odgovor na američke prijetnje da će smanjiti vojnu pomoć Izraelu u slučaju da tako ne napravi, izvijestili su u petak izraelski mediji.

Izraelska javna televizija Kan izvijestila je da će ubuduće humanitarnu pomoć dostavljati 250 kamiona dnevno na obalno područje Sredozemnog mora, gdje već više od godinu dana bjesni rat, prenosi Hina.

Netanyahuova odluka bila je odgovor na američke prijetnje da će smanjiti isporuke oružja Izraelu ako se situacija palestinskog civilnog stanovništva u Pojasu Gaze ne poboljša.

Mladenci odabirom pjesme oduševili goste na svadbi: 'Htjeli smo neki ludi ulaz u salu'

Mladenci odabirom pjesme oduševili goste na svadbi: 'Htjeli smo neki ludi ulaz u salu'

Washington je početkom ove sedmice poslao pismo Izraelu zahtijevajući da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi ili se suoči s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izraelsko tijelo odgovorno za palestinska pitanja COGAT saopćilo je da je u srijedu u Gazu ušlo 50 kamiona s humanitarnom pomoći, a u petak dodatnih 30.

Situacija se smatra posebno teškom u sjevernom dijelu obalnog područja.

UN-ov dječji fond UNICEF izvijestio je da gotovo jedno od petero tamošnje djece već pati od najtežeg oblika pothranjenosti, pri kojem djeca gube mišićno i masno tkivo te im je težina iznimno niska naspram na visinu.

Oko 500 kamiona dnevno dostavljalo je robu i pomoć u Gazu prije početka rata u oktobru prošle godine, pokazuju podaci UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije