SAD, Velika Britanija i Kuvajt traže hitno rješavanje spora oko Katara

Radiosarajevo.ba
SAD, Velika Britanija i Kuvajt traže hitno rješavanje spora oko Katara
Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane umiješane u diplomatski spor između Katara i drugih arapskih država da što je prije moguće riješe sukob dijalogom, objavila je kuvajtska državna novinska agencija KUNA,

Saudijska Arabija, Bahrain, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su prošlog mjeseca sankcije Dohi optužujući je da pomaže terorizam, što katarske vlasti poriču.

Rijad i njegovi saveznici optužuju Katar za finansiranje ekstremističkih skupina i savezništvo s Iranom, dok Katar negira optužbe za podržavanje ekstremističke organizacije i tvrdi da je bojkot dio kampanje da se obuzda neovisna vanjska politika Dohe.

Katarski šef diplomatije šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani rekao je da Katar nije spreman mijenjati svoju vanjsku politiku kako bi riješio spor s drugim arapskim državama u Perzijskome zaljevu i nikada se neće predati

State Department je najavio kako će Tillerson razgovarati s liderima u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada SAD strahuje da bi kriza mogla ugroziti njihove vojne i antiterorističke operacije i pojačati regionalni utjecaj Irana.

Trenutno, američki državni tajnik Rex Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedwill borave u Kuvajtu koji djeluje kao posrednik u rješavanju spora među zemljama koje su saveznice Zapada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije