SAD ubrzava vakcinisanje, uskoro i u apotekama

0
Radiosarajevo.ba
SAD ubrzava vakcinisanje, uskoro i u apotekama
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Joe Biden, predsjednik SAD

Kampanja vakcinisanja u SAD-u, najpogođenijoj zemlji pandemijom koronavirusa, ubrzava se nakon što je otvorena mogućnost da se Amerikanci cijepe u hiljadama apoteka širom zemlje.

Predsjednik Joe Biden rekao je danas da je vlada kupila još 200 miliona vakcina, što bi trebalo omogućiti SAD-u da ima dovoljno doza do kraja jula za cijepljenje velike većine populacije.

"Još neko vrijeme neće biti sve riješeno, ali ćemo riješiti", rekao je Biden u izjavi koju je dao u Nacionalnom institutu za zdravstvo u Marylandu.

lijekovi_sad_apoteka1.jpg - undefined

PrtScr: apoteka1.jpg

Tih 200 miliona dodatnih doza, 100 mliona od Moderne i 100 miliona od Pfizera, nastavak je na već naručenih 200 miliona.

Jučer je počela distribucija doza cjepiva u oko 6500 apoteka širom zemlje u kojima se Amerikanci imaju naviku cijepiti protiv gripe. Prve doze dobit će danas. Ukupno će oko 40.000 apoteka učestvovati u programu, izvještava Hina.

Vlada je također ubrzala proizvodnju vakcina, otvorila mjesta za dodatnu imunizaciju i pokrenula kampanju da se cijepe i siromašniji pripadnici zajednice.

Ilustracija - undefined

Fena: Ilustracija

Nakon haotičnog početka SAD sada ima 44.8 miliona doza koje je već iskoristio, a najmanje je 33.8 miliona ljudi dobilo jednu ili dvije doze, što znači oko 10 posto populacije.

Biden je također istaknuo da bivši predsjednik Donald Trump nije naručio dovoljno cjepiva i da nije učinio dovoljno kako bi odredio redoslijed cijepljenja.

Dodao je da je program cijepljenja koji je naslijedio u mnogo gorem stanju nego što je očekivao i da je njegov tim bio naveden na pogrešne zaključke o zalihama cjepiva.

"I dok su naučnici svoje napravili i otkrili cjepivo u rekordnom vremenu, moj prethodnik nije napravio što je trebalo kako bi se pripremilo masovno cijepljenje stotina miliona ljudi. Sada smo nabavili dovoljno cjepiva da cijepimo sve Amerikance", rekao je Biden.

Joe Biden - undefined

Foto: EPA-EFE: Joe Biden

Upozorio je da bi broj umrlih od koronavirusa sljedećeg mjeseca mogao dosegnuti 500 hiljada te je pozvao Amerikance da nose maske kako bi spriječili širenje zaraze.

SAD je zemlja najpogođenija COVID-19 virusom i u smislu broja zaraženih i broja umrlih - od početka pandemije zaraženo je 27.3 miliona ljudi, a umrlo 475.000.

No od 8. januara, kada je bio vrhunac po broju zaraženih u jednom danu, broj hospitaliziranih i umrlih je u stalnom padu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije