SAD šalju protuzračni odbrambeni sistem Ukrajini

4
Radiosarajevo.ba
SAD šalju protuzračni odbrambeni sistem Ukrajini
Foto: Printscreen YouTube / Protuzračni sistem Patria

Sjedinjene Države se spremaju da pošalju raketni odbrambeni sistem Patriot u Ukrajinu kako bi oborio dolazeće ruske projektile.

Odluka bi mogla biti objavljena već ove sedmice, izjavili zvaničnici amerike.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračnu odbranu, uključujući sistem Patriot proizveden u SAD, nakon što je Rusija koristila svoj raketni arsenal zajedno sa novonabavljenim iranskim bespilotnim letjelicama da gađa kritičnu civilnu infrastrukturu, uključujući elektroenergetske objekte koji su potrebni da se stanovništvo ima grijanje kako temperature padaju.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Evropska velesila kupuje najbolje lovce na svijetu

Evropska velesila kupuje najbolje lovce na svijetu

Brigadni general Ratnog vazduhoplovstva Pat Ryder, sekretar za štampu Pentagona, odbio je da komentariše isporuku Patriota, rekavši da "u ovom trenutku nema šta da objavi".

"Nastavit ćemo tražiti načine na koje možemo najbolje podržati Ukrajinu da zaštiti svoje stanovništvo i zaštiti svoju širu infrastrukturu kako bi mogli preživjeti ove napade", rekao je Ryder.

SAD su Ukrajini pružile milijarde dolara vojne podrške, uključujući oružje protivvazdušne odbrane u rasponu od Stingersa — raketnog sistema zemlja-vazduh koji je dovoljno lagan za nošenje — do većih NASAMS protuzračnih sistema, koji mogu da obezbijede vazdušnu odbranu od kratkih - mete srednjeg dometa.

SAD šalje još pomoći Ukrajini

SAD šalje još pomoći Ukrajini

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ignat rekao je novinarima da Ukrajina još uvijek "nije u stanju da obori balističke [rakete] sredstvima protuzračne odbrane koju imamo u našem arsenalu".

"Stoga, najefikasniji način uništavanja ovih projektila je na mjestu lansiranja, gdje se one nalaze", dodao je.

NASAMS su dizajnirani da zaštite naseljene centre od prijetnji zrak-zemlja i mogu identificirati i ciljati fiksne i rotirajuće letjelice, krstareće rakete i dronove. NASAMS se, međutim, ne smatra efikasnim protiv balističkih projektila.

Novi napadi Rusije na Ukrajinu: Više od 1,5 miliona stanovnika Odese bez struje

Novi napadi Rusije na Ukrajinu: Više od 1,5 miliona stanovnika Odese bez struje

Penzionisani kontraadmiral Mark Montgomery, analitičar za odbranu u Fondaciji za odbranu demokratija, priznao je da Ukrajini nije bila "potrebna vrsta oružja" za odbranu od balističkih projektila, ali je kritizirao potencijalnu nabavku Patriota.

"Patriot je izuzetno složen i skup sistem za rad. Svaka runda Patriota je između 3 i 4 miliona dolara po komadu. To je veoma skup sistem. Potrošilo bi mnogo novca koji se izdvaja za njih, ja mislim, sa vrlo ograničenim povratom ulaganja", rekao je on za Glas Amerike.

UN: Ukrajinci mnogo pate zbog razaranja koje je izazvala Rusija

UN: Ukrajinci mnogo pate zbog razaranja koje je izazvala Rusija

Umjesto toga, predložio je da se pošalje više oružja protuzračne odbrane koje Ukrajina već prima i koristi sa velikim efektom, ili možda da se Ukrajini obezbijedi sistem protiv-raketa, artiljerije, minobacača (C-RAM) koji su SAD koristile na Bliskom istoku.

"Za mene Patriot nije sjajan odgovor", rekao je. "Više NASAMS-a, više S-300", piše VOA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije