SAD šalje specijalnog izaslanika za istrage u BiH i regiju

1
Radiosarajevo.ba
SAD šalje specijalnog izaslanika za istrage u BiH i regiju
Arhiv / State Department

Vlada Sjedinjenih Američkih Država imenovat će stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivično gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizirani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, piše portal RTCG.

Savjetnik će djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana većinom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Oglas na koji su se mogli javiti zainteresirani istekao je 13. decembra, a stalni pravni savjetnik radit će u mandatu od 14 mjeseci, počevši od aprila 2022. godine ili približno tog datuma, s mogućnošću produženja, u ovisnosti od dostupnosti financijskih sredstava.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen Ambasadi SAD u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu s Ministarstvom pravde Hrvatske.

"Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u provođenju aktivnosti tehničke pomoći financiranih od Ureda State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove provođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, kazneno gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizirani kriminal širom Zapada Balkan. Konkretno uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo je regionalni program", piše u tekstu javnog oglasa. 

Pomoć će se fokusirati, ali nije ograničena, na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

"Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savjete o istrazi, kaznenom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Također će uključivati analizu i savjete o postojećim ili zakonima na čekanju. Stalni pravni savjetnik će koordinirati i blisko sarađivati s drugim savjetnicima dodijeljenim različitim balkanskim zemljama. Pored toga, stalni pravni savjetnik će blisko surađivati i s osobljem veleposlanstava SAD u različitim balkanskim zemljama", stoji u tekstu oglasa.

Pojašnjava se da je Misija Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) da razvije i administrira tehničku i razvojnu pomoć dizajniranu da unaprijedi sposobnosti institucija sektora pravde i njihovog osoblja za sprovođenje zakona.

Ova pomoć se daje kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala i drugih vrsta zločina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije