U Bosnu i Hercegovinu stiže novi ambasador iz SAD

4
Radiosarajevo.ba
U Bosnu i Hercegovinu stiže novi ambasador iz SAD
Foto: Radiosarajevo.ba / Michael J. Murphy

Michael J. Murphy je novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država koji uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu, a njegov mandat i zvanično je potvrđen.

Ovo je zvanično potvrđeno i na stranici američkog Senata - da je prihvaćena nominacija predsjednika SAD Joe Bidena.

Kako je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao, Murphy je tokom nominacije rekao da je privilegovan što se predstavlja kao kandidat američkog predsjednika za novog ambasadora u BiH.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

"Ako moje imenovanje bude potvrđeno, radujem se svom povratku u Sarajevo, gdje sam obnašao dužnost od 2006. do 2008. Doživio sam bh. narod kao gostoljubiv i prijateljski, i jedva čekam da s njima opet surađujem", kazao je Murphy u oktobru.

Istakao je kako je tokom njegove karijere postojao konsenzus obje stranke o tome da je mir u Europi međunarodni interes, te da je podrška Bosni i Hercegovini ključna u postizanju tog cilja, a vodstvo SAD neophodno.

"Ako moje imenovanje bude potvrđeno, podrška provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma će biti prioritet u mom radu, zatim reformama na državnom nivou, i najvažnije od svega, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH", piše N1.

Dalje je istakao kako je neophodno pružiti podršku radu Uredu visokog predstavnika i provođenju takozvane "5+2" agende, dodavši da će osim toga prioriteti u njegovom radu biti i podrška euroatlantskom putu BiH, te reformama koje je nophodno provesti na tom putu.

Euroatlantska integracija je najsigurniji put za demokratsku, prosperitetnu i sigurnu budućnost koju žele i zaslužuju svi građani BiH”, podvukao je Murphy.

Naveo je kako će pružiti podršku reformi vladavine prava, posebnu u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, koja podriva funkcionalnost i stabilnost neophodne za implementaciju Dejtonskog sporazuma i ugrožava euroatlantsku integraciju BiH.

Murphy je također kazao kako će raditi na suzbijanju utjecaja unutrašnjih i vanjskih aktera “posebno Rusije i Kine koji su prijetnja našim interesima i narušavaju budućnost BiH”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije