State Department / SAD protjeruje 15 kubanskih diplomata

03. 10. 2017. u 18:30:00 Fena

Shares: 0

Sjedinjene Američke Države će deportirati 15 kubanskih diplomata.

Američki zvaničnici su kazali da je razlog za tu odluku činjenica da Kuba nije zaštitila američke diplomate od "misterioznih akustičnih napada" u Havani.

Kubanskom osoblju je rečeno da imaju sedam dana da napuste SAD.

Ovaj potez američkog State Departmenta uslijedio je nakon američkog povlačenja više od pola vlastitih diplomata iz glavnog grada Kube.

"Odluka je donesena zbog toga što Kuba nije uspjela da poduzme odgovarajuće mjere kako bi zaštitila naše diplomate u skladu s njenim obavezama po Bečkoj konvenciji. Ova uredba će osigurati pravednost u diplomatskim operacijama", rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson.

Najmanje 21 zaposlenik u američkoj ambasadi na Kubi prijavio je zdravstvene probleme koji su varirali od blaže moždane povrede i gluhoće, do vrtoglavice i mučnine.

U ranijim izvještajima se sugerira da su za te zdravstvene probleme krivi sonični napadi, ali zasad to nije dokazano.

Kubanci negiraju napade na ambasadu, a SAD još nisu zvanično okrivile vladu Kube za ove navodne napade.

"Mi ćemo nastaviti održavati diplomatske odnose s Kubom, te ćemo nastaviti sarađivati s Kubom dok vršimo istragu ovih napada", dodao je Tillerson u svom posljednjem saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA