Novi detalji: Kako je multimilioner postao masovni ubica u Las Vegasu

Radiosarajevo.ba
Novi detalji: Kako je multimilioner postao masovni ubica u Las Vegasu
Policija radi na utvrđivanju motiva masovnog ubistva koje je jučer iza sebe ostavilo 59 mrtvih i 527 povrijeđenih osoba na koncertu u Las Vegasu.

Oružani napadač Stephen Paddock (64) je otvorio vatru s 32. sprata hotela Mandalay Bay prema festivalu muzike na otvorenom u nedjelju uvečer, piše BBC.

Policija je pronašla 23 komada oružja u njegovoj hotelskoj sobi, kao i više od 19 vrsta eksploziva u njegovoj kući u Nevadi. Međutim, do sada nije bilo jasnog razloga za navedeno masovno ubistvo.

Njegov brat, Eric Paddock kaže kako je Stephen zaradio milione na trgovanju nekretninama, posjedovao je dva aviona i više nekretnina širom SAD-a, a imao je strast prema kocki.

Penzionirani računovođa radio je i kao interni revizor, menadžer i investitor u apartmane u Mesquiteu, Texasu i Californiji, koji su mu donijeli milione.

Lokalna policija potvrdila je da muškarac nije imao nikakvih zakonskih problema, saobraćajnih prekršaja niti drugih prijava. Brat za njega kaže kako to samo "lik koji je živio u Mesquiteu, kockao u Las Vegasu i volio burrito".

Paddock je živio sa partnericom Marilou Danley koju je policija sumnjičila da mu je saučesnica. Ipak, policija je raščistila sve sumnje kada su utvrdili da je Paddock samo iskoristio njeno ime da se prijavi u hotel. Marilou je u to vrijeme bila van države. Inače, Paddock je jednom bio oženjen, a sa tadašnjom suprugom Peggy razveo se prije 27 godina.

stephen_paddock_dailymail2.jpg - undefined

LVMPD

U tajnosti je prikupio vlastiti arsenal od 42 komada oružja, od kojeg je barem jedno bilo automatsko. Sa sobom je u hotel Mandalay Bay ponio 23 komada iz svog arsenala, te je postavio tri tripoda ispred prozora u pravcu održavanja festivala country muzike. Hiljade komada municije pronađene su u hotelu, gdje je pucao 11 minuta.

Otkriće njegovog arsenala bilo je šokantno, tvrdi brat Eric, koji je znao da je imao dva ili tri ručna pištolja koje je držao u sefu.

Paddock je živio u 27 rezidencija u Nevadi, Floridi i Texasu, no sve ukazuje na to da je živio mirno i povučeno. Stoga, razlog za najsmrtnonosniji napad u povijesti SAD-a ostaje misterija. Izvršio je samoubistvo nekoliko trenutaka prije nego će policija ući u njegovu sobu.

Iako je tzv. Islamska država pokušavala da preuzme zasluge za masovno ubistvo, navodeći kako je Paddock nedavno prešao na islam, i policija i njegova porodica je to negirala.

"Nije imao ni religijska ni politička uvjerenja, niti je imao vojnu obuku", dodao je Eric.

stephen_paddock_dailymail3.jpg - undefined

FBI

Zanimljivo je da je Paddock sin Benjamina Hoskinsa Paddocka, serijskog pljačkaša banaka koji je bio na FBI listi najtraženijih 1969. godine, kada je pobjegao iz federalnog zatvora dok je služio kaznu od 20 godina. Pronađen je 1978. godine u Oregonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije